Кампания с цел превенция на диабет сред децата се проведе в Русе
Кампания с цел превенция на диабет сред децата се проведе в Русе / Thinkstock/Getty Images

„Национална Асоциация на Децата и Младите Хора с Диабет“, съвместно със СНЦ „Детски пристан“ - Русе и със съдействието на Община Русе проведоха кампания с цел превенция на Диабет сред децата на Русе.

В рамките на инициативата бе проведено обучение на медицинските сестри в здравните кабинети на училищата и детските градини. Обучението се води от доц. Д-р Радка Савова – водещ национален специалист по диабетология, педиатрия и ендокринология.

В периода 10-12 октомври бе проведен безплатен скрийнинг за изследване на кръвната захар на деца от русенските училища СУ „Христо Ботев“, СУ „Васил Левски“, СУ „Йордан Йовков“, ПГИУ „Елиас Канети“, ПГД „Недка Иван Лазарова“, ОУ „Иван Вазов“ и ЦДГ „Здравец“ и ЦДГ „Чучулига“. Четири екипа изследваха повече от 2500 деца по предварително съгласуван график.

На 10.10.2016 г. в Пленарна зала на Община Русе се проведе образователна беседа и прожектиране на филм на учениците от всички русенски училища на тема Диабет тип 1 и Диабет тип 2. Модератор на беседата беше г-жа Елисавета Котова - Председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Представители на СНЦ „Детски пристан“ осигуриха копие на видео-материала за всяко учебно заведение в Русе, който може да бъде използван с образователна цел в часовете на класа.

Инициативата е част от  Националната кампания на „Национална Асоциация на Децата и Младите Хора с Диабет“' под надслов „Не сме различни“. Основна цел на кампанията е ранната превенция на заболяването сред децата.

Партьнор за Русе е СНЦ „Детски пристан“ – неправителствена организация, която инициира събития, подкрепящи детското развитие в сферата на културата, здравеопазването и обществените отношения.

Инициативата осигури реално знание за децата и медицинските лица в русенските училища за Диабет тип 1 и тип 2 – прояви, начин на реакция, последствия. Сред изследваните деца бяха открити такива с потенциален проблем, на които бяха препоръчани допълнителни изследвания. Особено внимание бе обърнато на децата с наднормено тегло и им бе обяснена ползата от здравословния начин на хранене и двигателната активност. Инициативата постигна целите си и благодарение на доброто взаимодействие между представителите на заинтересованите страни – организатори: местна власт, инспекторат по образование и представители на гражданското общество в Русе. Инициаторите изказват благодарност на всички, които допринесоха за успеха на кампанията – директори и медицински лица в училищата и детските градини в Община Русе, както и на родителите, които пожелаха децата им да се включат в безплатното изследване на кръвната захар.

„Национална Асоциация на Децата и Младите Хора с Диабет“, съвместно със СНЦ „Детски пристан“ - Русе планират през следващата година провеждане на ново събитие на територията на нашия град, с фокус върху здравословното хранене и физическата активност при децата – основни инструменти за превенция на диабета в ранна възраст.