Веселина Милушева е единствената номинация за наградата „Никола Икономов“
Веселина Милушева е единствената номинация за наградата „Никола Икономов“ / Радка Минчева, архив

Дългогодишният учител и краевед Веселина Милушева е единствената номинация за наградата на името на Никола Икономов послучай Деня на народните будители.

Предложението ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет. Номинацията е направена от Инициативен комитет от творци и дейци на културата и образованието.

За дългогодишната и плодотворна професионална, изследователска, краеведска и обществена дейност на Веселина Милушева Стефанова по значими за региона теми, породени от нейната искрена човешка любов към Разградския край – се аргументират членовете на Инициативния комитет.

Веселина Милушева Стефанова е родена в с. Никола Козлево, област Шумен. Завършва Езикова гимназия с преподаване на руски език "Проф.Асен Златаров" във Велико Търново, а през 1969 г. е приета във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" - специалности руска филология и история. След завършване на обучението си е назначена в ОУ”Христо Ботев" в с. Владимировци, община Самуил като преподавател по руски език. През 1976 г. преминава на работа в ОУ"Христо Смирненски" - с. Пороище, а няколко години по-късно - в СПТУ по облекло "Станка Николица Спасо-Еленина". Допълнителна квалификация по руски език получава в Руския държавен педагогически институт "Александър И. Херцен" в Санкт Петербург, а по история - в Институт за професионална квалификация на учителите във Варна.

Вече 42 години е учител по руски език, защото дори и след пенсионирането си, е търсен педагогически специалист в нашия град - уточняват от Инициативния комитет. През годините ръководи кръжок "Краезнание", завежда музейната сбирка в Комитетската къща в с. Пороище.

Обществената дейност, краеведските изследвания и кореспондентска дейност в местен и централен печат на Веселина Милушева Стефанова включва изследователска работа за живота и ролята на полк. Андрей Густавович Принтц. Вижж част от историята ето тук.

Наградата на името на Никола Икономов се връчва два пъти годишно - по случай Деня на народните будители и по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С нея се удостояват творци и дейци на културата и образованието, учители, научни работници, юристи с принос към утвърждаване на конституционализма, културни  и научни институти, читалища, училища, издателства и други институции с принос към популяризиране на културния живот и културно-историческото  наследство на Разградския край.