Юридическият факултет на ВТУ празнува 25 години от основаването си
Юридическият факултет на ВТУ празнува 25 години от основаването си / netinfo

25 години от основаването си празнува Юридическият факултет на Великотърновския университет. Преди минути беше открита Юбилейна международна научна конференция на тема “Приложение на конституционните принципи в публичното и частното право“, посветена на важната годишнина. Форумът се провежда и във връзка с  25 години от приемането на Конституцията на Република България от 1991г. Не случайно тържественото откриване се състоя в музей “Възраждане и Учредително събрание”.

 

Приветствие към участниците в научния форум поднесе ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов, който и днес не пропусна да сподели, че съвсем скоро ще зарадва всички в университета и града с много добри новини.

„Отваряме нова страница. От тази година откриваме нова специалност във факултета- „Национална сигурност”. Увеличават се нашите преподаватели- професори, доценти, доктори и главни асистенти. Благодаря на ръководството на факултета, което помогна да го изграждаме. Ще работим заедно и ще го направим така, както трябва да бъде. С откриването на учебната година в Австрия, не факултета, а университета ни става европейски, и ще го усетите много скоро. Обещах ви добри новини и ще ги имате още следващата седмица”, сподели проф. Христо Бонджолов.

Емоционално беше словото и на декана на Юридическия факултет проф. Цветан Сивков. Той определи факултета за себе си като желание и съдба. Декънът подчерта, че всички са част от университетската общност, която създава условия за съществуването на факултета.

„Това е не просто 25-годишнината на един от факултетите в университета. Това е част, идея и насока в развитието на юридическото образование. В този факултет сме носители и наследници на най-доброто в българското висше юридическо образование. Опитваме се да бъдем носители на това, което е постигнато в науката, в преподаването и в отношенията, които формират бъдещите юристи”, сподели проф. Сивков. Той изтъкна постижеията на преподаватели, студенти и реализирани възпитаници на факултета.

С поздрав към всички присъстващи се обърна и заместник-ректорът на Белгародския държавен университет Татяна Балабанова. Тя сподели, че е в България от една седмица и е впечатлена от отношението на страната ни към традициите.

„По време на визитата ни във Велико Търново ние видяхме много интересни неща. Видяхме, че преподавателите уважават и се грижат за Юридическия факултет във ВТУ. Вероятно точно това е основата за развитието и перспективите на вашия факултет. Защото именно вашите знания и вашият опит са това, което вие предавате на вашите студенти”, сподели Татяна Балабанова.

 

Близо 40 учени от България, Русия и Франция  участват в конференцията. Форумът продължава по секции от 14,30 ч. в корпус 5 на Великотърновския университет.