Варна черпи опит от 26 побратимени града
Варна черпи опит от 26 побратимени града / Дарик Варна, архив

Община Варна е побратимена с 26 града, с които работи по съвместни проекти и обменя опит. В днешно време, когато градовете са дори по-важни от държавите, е особено ценно те да се учат един от друг и да изграждат връзки и доверие, каза по време на международен форум за сътрудничество между крайбрежните градове зам.-кметът Пейчо Пейчев. Инициативата бе посветена и на две годишнини - 15 години от побратимяването на Варна с Рощок и 50 г. - с Дордрехт.

Пред чуждестранните гости от градове–партньори на Варна от Финландия, Германия, Албания, Холандия и Индонезия той презентира морската столица.

Пейчев подчерта, че амбицията е Варна да стане целогодишна туристическа дестинация, основание за което дават културно-историческото наследство и термалните и минерални източници. Годишно градът се посещава от над 1,5 млн. туристи.

Основната индустрия, която се развива, е в сферата на корабостроенето и кораборемонта, пристанищните дейности и водния транспорт, изтъкна зам.-кметът. Той посочи още, че през предходния програмен период във Варна са реализирани проекти за над 300 млн. лв, а през настоящия ще бъдат усвоени 84 милиона през първия етап и общо 126 за втория.

Община Варна може да се похвали с ефективни практики в сферата на икономическото и бизнес сътрудничеството, на културата, образованието и младежките дейности, туризма и градската среда, посочи в изложението си Пейчо Пейчев.