Съдът отмени решението за спиране добива на волфрам
Съдът отмени решението за спиране добива на волфрам / Дарик архив

Административният съд в Пазарджик отмени решението на РИОСВ, което е една от последните прегради пред добива на волфрам край велинградското село Кръстава. Делото е по жалба от директора на фирмата-инвеститор „Ресурс-1” – Пловдив Георги Налбатски срещу постановлението на Екоинспекцията, указващ да спре производството, за да се оцени въздействието върху околната среда.

Дружеството е подало уведомление за инвестиционно намерение на 11 декември 2013 г. за добив и преработване на руда от находище „Грънчарица-Център”. РИОСВ първоначално дава отрицателна оценка с указания за коригиране на непълноти. Допълненият доклад е одобрен. На 23 март 2016-та е проведена задължителната консултация с обществеността.

В средата на юни обаче постъпва писмо от Басейновата дирекция в Пловдив за настъпили промени, свързани с инвестиционното предложение. В представен от водоснабдителното предприятие на Велинград ВКТВ проект за санитарно-охранителни зони Първи и Втори пояс от тях около речните водохващания на реките Грънчарица и Малка река попадат в площта на инвестиционното предложение на „Ресурс-1”. Експертите от Басейновата дирекция излизат със становище, че трябва да се коригира докладът за оценка на въздействието върху околната среда с искане за спиране на административното производство.

От съдържанието на решението не става ясно защо административният орган е приел, че има основания за това спиране, мотивира решението си съдия Васко Нанев. Сред критериите за това са посочени зоните със специфичен санитарен статут или подлежащи на здравна защита. Текстът обаче не изисква оценка на въздействието върху околната среда заради предварително учредяване на санитарно-охранителни зони.

Решението е отменено в тази му част и върнато на РИОСВ за продължаване на административното производство. Не е окончателно и може да се обжалва пред ВАС. Ако оттам потвърдят позицията на колегите си от Пазарджик, въпросът трябва да бъде решен на експертен съвет с участието на Община Велинград, кметството в Кръстава, инвеститора, ВКТВ, РИОСВ. Те могат да дадат предложение за ново решение на Екоинспекцията. То също може да се обжалва пред съда и да отсрочи във времето финала на сагата, продължаваща с години.

От деривацията, част от която са посочените санитарно-охранителни зони, се захранва с вода повече от половината население на Велинград и ако данните за тези територии бяха подадени към Басейновата дирекция по-рано, това можеше да промени хода на проекта. За града и хората в него не е маловажно дали държавата ще разреши рудодобив на място, откъдето идва питейната им вода.

„Ресурс-1” получи концесия за добив още през 2009 г. Находището е на площ от около 3000 дка в землището на Кръстава, но първоначалният проект обхваща около 5600 дка, тъй като са предвидени места за преработка, флотационна фабрика, хвостохранилище.

Местната власт във Велинград обаче досега дава категоричен отпор – на всички гласувания съветниците единодушно се противопоставят заради опасенията от екологични проблеми и влошаване на условията за туризъм, който е основният бизнес в района. Излиза обаче, че досега не е използван наистина силният коз. В същото време жителите на Кръстава се обявиха твърдо за разкриване на мината с надеждата, че в нея ще се отворят няколкостотин работни места.