Червена съветничка и добрволци възстановяват Сухата чешма на „Варуша”
Червена съветничка и добрволци възстановяват Сухата чешма на „Варуша” / netinfo

Общинската съветничка от БСП Валерия Дончева осигури строителни материали за възстановяването на така наречената Суха чешма във „Варуша”. Преди два месеца с нея се свързал Калоян Пейчев, който обяснил, че доброволци от квартала искат да ремонтират емблематичната за Велико Търново чешма, но нямат необходимите материали. Дончева взела присърце молбата на Калоян, тъй като и нейното детство преминава на „Варуша”.

„Съгласих се да помогна, но помолих доброволците да включат в ремонта и прилежащите към чешмата стъпала. Те бяха в окаяно състояние, а са от жизнено значение за квартала. Те са единствен пешеходен маршрут за хората от северната част на „Варуша”. Писах 10 писма до всички по-големи строителни фирми в града и получих съдействие на половината от тях. Една от фирмите имаше желание да даде всички материали- „ВEMАТ” ЕООД. Помогнаха също „ВТТК” ЕООД и отделни хора в лицето на Христо Бижев, Станимир Гецов, а и моето семейство. Също така направихме подписка в подкрепа на ремонта и прилежащите към него части. Над 200 души се подписаха”, обясни Дончева.

В момента материалите вече са доставени, а Калоян Пейчев, който има строително образование, вече е успял да ремонтира стъпалата. След няколко дни ще бъдат махнати и кофражите, но по тях вече може да се преминава свободно. Предстои да бъде направен и подход за детските колички до стъпалата.

„Идеята е да направим и детска площадка над Сухата чешма, да възстановим всичко както е било преди 80 години. Ще повдигнем малко нивото на плочника пред чешмата, за да не се ползва за паркинг, ще възстановим и каменните пейки. Надеждата ни е, че ще успеем да пуснем отново и водата”, сподели Калоян Пейчев. Младият мъж разполага със стари снимки на чешмата, чрез които ще се опита да я изгради в автентичния й вид.

 

Към момента предоставените материали са достатъчни за планувания ремонт на чешмата, но е възможно да потрябват още, обясни Калоян. Те се съхраняват в двора на неговата къща, а пред чешмата са струпани само необходимите на първо време плочки. Дончева от своя страна благодари за бързата работа и сподели, че стъпалата са завършени преди началото на зимния сезон.