Бобовите култури - лайтмотив в Европейската Нощ на учените
Бобовите култури - лайтмотив в Европейската Нощ на учените / dariknews.archive

Медицински университет в Плевен за четвърти път ще бъде основен организатор и домакин на Европейската „Нощ на учените", която ще се проведе днес в Плевен. На този ден университетите и научните институти на Стария континент отварят врати за гражданството, за да представят своите научни постижения и да покажат предизвикателните и любопитни страни на науката.

Проектът „FRESH" за Европейска нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри" на програма „Хоризонт 2020". Събитията, част от програмата на Европейска нощ на учените 2016, ще се проведат едновременно на 30 септември, петък, в над 250 града в Европа и по света. В инициативата ще се включат и рекордния брой - 11 български града.

Събития ще има в София, Плевен, Варна, Русе, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Асеновград, Котел, Бургас, Сливен и Рожен. Участници от България са: Център за изследвания и анализи; Форум Наука; Форум Демокрит; София Тех Парк; Търговско промишлена камара-гр.Русе, Агробиоинститут-ССА; Институт по океанология, БАН; Институт по зеленчукови култури „Марица"-ССА, Национален природонаучен музей; Технически университет - Варна; Университет по хранителни технологии; Медицински университет - Плевен и Британски съвет в България.

Целта на проекта е да се създаде серия от участия и медийни прояви за насърчаване на научните кариери, насочени по-специално към младите хора и техните родители, както и да разшири достъпа на гражданите до ползите от научната дейност и ангажира науката и обществото в едно взаимно сътрудничество.

Плевенската "Нощ на учените" ще се реализира от преподаватели и студенти на Медицински университет - Плевен с активното участие на Регионален исторически музей - Плевен, Съюза на учените - клон Плевен и Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий".

Събитието, ще се открие в Регионален исторически музей - Плевен с изложба - експозиция на тема „Селскостопанските култури в Стария свят и античността", след което ще продължи с редица вдъхновяващи прояви в Телекомуникационния ендоскопски център, на МУ - Плевен. Гостите ще могат да посетят многобройните и интересни презентации на учени под надслов „Бобовите култури и храни - една подценявана и забравена, но полезна традиция" целящи да разбудят обществеността и всеки присъващ да намери своята рецепта за постигане на по-добро качество на живот.

Във фоайето на Телекомуникационния ендоскопски център ще бъдат представени арт - фотографии и изложба - базар на здравословни храни с фокус върху бобовите растения.

Нощта на учените в Плевен ще завърши с формат „ФРЕШ Звезди" на тема: „Символи на сакралната храна", където студенти и преподаватели ще съчетаят сериозните дебати със забавленията.

Целевите групи на този проект са широката общественост- средношколци, студенти и граждани. Целта на инициативата е учените- участници да представят какви са предимствата от отглеждането и използването на бобовите култури, какво е устойчиво земеделие и каква е ролята на бобовите култури за здравословното хранене на хора и животни.

Ще се дискутират теми като може ли храната да бъде наше лекарство? За какво и за кого са полезни бобовите храни? Имат ли място бобовите храни в опазване на здравето и българската природа? Друга важна и актуална тема е тази за пробиотиците, пребиотиците и синбиотиците.
Освен разговорите за храна, като средство за оцеляване и препитание ще предложим и храна за душата. В религиозната култура храненето и трапезата са свещени и се преживяват като средство, не само за поддържане на живота, а и като начин за неговото освещаване. Ще погледнем през нова гледна точка на храната-нейния смисъл в християнската вяра и живот.

Участници в събитието ще бъдат:

Д-р Володя Попов - директор на Регионален исторически музей - гр. Плевен. Той е завършил „История" във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" с квалификация „Археология". Доктор е по история към Археологическия институт при БАН.

Проф. Атанас Кирилов-председател на Българската асоциация по фуражно производство, както и на Съюза на Учените в България, клон Плевен. През 2012 г. придобива научното звание професор. Специализирал е във Франция и Белгия.

Участник от МУ-Плевен е Д-р Ваня Бирданова - главен асистент в катедра „Хигиена, медицинска екология, професионални заболявания и медицина на бедствените ситуации". През 2015 г. защитава дисертационен труд на тема „Проучване на храненето и хранителният статус на студенти от медицински специалности".

Доц. д-р Свилен Тутеков , завършил богословие и философия във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", където е преподавател по "Християнска антропология и етика" в Православния богословски факултет. През 2003 г. защитава докторска дисертация, посветена на аскетическата антропология на св. Йоан Лествичник. Специализирал в Богословския факултет на Белградския университет. Автор е на монографията "Литургични измерения на нравствеността" (ВТ, 2000), на студии и статии в областта на християнската антропология и етика. Той ще разгледа храната от друг ъгъл- като сакраменталната символика.
Неговото участие ще се състои в разглеждане на антропологични аспекти на храната-храната като комуникативно средство, трапезата - място и събитие на пренасяне на послания, история на храната, палеонтология, храна и еволюция на човешкия мозък, храна и поява и развитие на човешкия език, храна и общество. Храната като локус теологикус - чрез храната се говори за Бога и за човека.

Участник от МУ-Плевен е Д-р Ваня Бирданова - главен асистент в катедра „Хигиена, медицинска екология, професионални заболявания и медицина на бедствените ситуации". През 2015 г. защитава дисертационен труд на тема „Проучване на храненето и хранителният статус на студенти от медицински специалности".

ПРОГРАМАТА на "Нощ на учените":

Тема - „Храната - история, символ и лекарство, с фокус върху бобови култури и храни."

I ФАЗА НА НОЩТА НА УЧЕНИТЕ - Регионален Исторически Музей
17:00 - 18:00 Наука в града ФРЕШ на тема: „История на земеделието в региона"
Официално откриване на Нощта на учените
"Селскостопанските култури в Стария свят и античността", изложба - експозиция

II ФАЗА НА НОЩТА НА УЧЕНИТЕ - зала „Амброаз Паре", ТЕЛЕЦ, МУ - Плевен
18:00 - 20:30 ФРЕШ кафене на тема: „Бобови култури и храни - една подценявана и забравена, но полезна традиция"
„За бобовите растения в годината на бобовите култури на ООН" - презентация на проф. Кирилов, Институт по фуражните култури, гр.Плевен
„Бобовите храни в опазване на здравето и чистотата на българската природа" - презентация на гл.ас.д-р Ваня Бирданова, д.м, катедра „Хигиена, медицинска екология, професионални заболявания и медицина на бедствените ситуации" - Медицински университет - Плевен
Презентация „Пробиотичен потенциал на функционални храни Ел Би Бул гари кум"

Ще има организиран на кът „Нахутът непознати възможности и предизвикателства" с дегустация на продукти изготвени от нахут.
Изложба на арт- фотография на тема „Четирите сезона на слънчогледа" - проф. Байчев - ВМА - София

III ФАЗА НА НОЩТА НА УЧЕНИТЕ - зала „Амброаз Паре", ТЕЛЕЦ, МУ - Плевен
20:30 - 23:00 Фреш звезди на тема: „Символи на сакралната храна"
„Трапезата на Евхаристията - топос (място) и тропос (начин) на общение"- презентация на доц.Тутеков, Православен богословски факултет на Велико-търновски университет „Св.Св. Кирил и Методий"
Финал на Нощта на учените 2016 ще бъде провеждане на викторина с участници - ученици от средните училища и студенти от университета; награждаване, коктейл.
Програмата на събитието, регламентът на викторината, както и допълнителна информация за подготовка на участниците са поместени на фейсбук страницата на „Европейска нощ на учените 2016"- гр.Плевен:

https://www.facebook.com/events/1763651463891212/