Пускат калните бани в Стрелча
Пускат калните бани в Стрелча / снимка: Тина Соколова

Дългоочакваната нова услуга на Общинския балнеоложки център в Стрелча – терапевтичните процедури с кал и луга, започват от октомври, съобщават от общината. Засега се предлага лечение с торфена кал от град Баня и луга от Поморие. Те не се поемат от обществените фондове, затова ще се събират такси от пациентите.

Ваната с торфена кал от Баня е препоръчителна при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, дихателните пътища, при варикозни вени, кожни и гинекологични проблеми. Процедурите са по 20 минути, желателно е да се направи курс от 10-12. Цената за една е 10 лева.

Черноморската луга притежава силно изразено козметично и противовъзпалително действие при асептично и бактериално възпаление. Минерализира организма, стимулира защитните реакции и регенеративните тъкани и процеси в организма. В Стрелча ще я прилагат във вана с 80 литра минерална вода с температура 37-38 градуса, в която са разтворени 150 мл луга. Процедурата продължава 20 минути, препоръчително е да се направят 10-12. Цената на всяка е по 7 лева.

Пускат калните бани в Стрелча
netinfo
Помага при артроза, дископатии, радикулити, ревматоидни оплаквания, мускулни болки, възпаление на околоставните тъкани, неврити (ишиаз и др.), разширени вени, кожни раз­дразнения и заболявания (псориозис, акне), парадонтоза, настинка, грип и др. Освен това действа подхранващо, хидратиращо и разкрасяващо на кожата, защитава я срещу стареене. Минералните вещества и микроелементите проникват в кожата и оказват освежаващо, релаксиращо и тонизиращо действие върху целия организъм.

Балнеоложкият център работи всеки ден от 7 до 19 часа без понеделник.

Идеята за прилагане на допълнителните терапевтични процедури е от 2014 година. Миналото лято бе договорено снабдяването с черноморска луга, кал и соли да става чрез БАН, за да няма компромиси с качествата им. Бюрократични препятствия обаче попречиха услугата да заработи веднага.

От общината водят преговори за финансиране на новите процедури от Здравната каса и НОИ. Целта на местната власт е да превърне градчето в конкурентноспособен СПА-курорт и да привлече повече посетители и туристи.