Цял ден детски празник в Стария град
Цял ден детски празник в Стария град / Дарик Пловдив

Цял ден малки и по-големи малчугани се радваха на богата детска програма, представена на Лапидариума и в други локации в Стария град.

Събитието е част от Празниците на Стария град 2016, като негови организатори са: Община Пловдив, Общински Институт „Старинен Пловдив”, Регионална Занаятчийска Камара Пловдив и Фондация „Пловдив 2019”.

Стартът бе даден с приказката „Болен здрав носи”, постановка на Държавен куклен театър - Пловдив.

Последва детска театрално-музикална програма с участието на арт група „Славена”, Арменски танцов състав „Ереван”, както и творчески формации към Център за подкрепа и  личностно развитие ОДК Пловдив (формация за автентичен фолклор „Куклици”, детска вокална група „Бамбини”, танцов ансамбъл „ Иглика”, балет „Ера”, естрадно студио „Прима” и клуб по спортни танци „Сияна Данс”).

Всички малчугани заедно с техните родители се включиха в забавни и образователни игри с млечни продукти, свързани със здравословното хранене- забавни уъркшопи за малки и големи; хвърляне на топка в уголемени макети; хвърляне на куб с обозначени награди за най-малките; игра с въпроси, свързани с млякото.

Много от децата активно взеха участие в занаятчийски работилнички, където специалистите във всеки бранш им обясняваха тънкостите на отделните занаяти  и им помагаха да изработят различни изделия.

Участие взеха и представители на Керамично ателие към Дом за деца, лишени от родителска грижа „Олга Скобелева”.

В двора на галерия „Златю Бояджиев” децата се насладиха на комедийно-музикалната адаптация „Криворазбраната цивилизация” на „Театър Хенд” и „Денс Мания”.

Ревю-спектакъл с мозаечни фрагменти се проведе в двора на Малката Базилика. Пет млади автори - студенти от III-ти и IV-ти курс от специалност „Дизайн на облеклото” от АМТИИ-Пловдив представиха четири модни колекции, като всяка една от тях имаше свое име и стил. Тоалетите носеха името на едноименния археологически обект в Пловдив и се превърнаха в гвоздея на модното шоу.