Живко Костадинов: Военните поделения да се ползват за казарми, не за бежански центрове
Живко Костадинов: Военните поделения да се ползват за казарми, не за бежански центрове / личен архив
Живко Костадинов: Военните поделения да се ползват за казарми, не за бежански центрове
89770
Живко Костадинов: Военните поделения да се ползват за казарми, не за бежански центрове
  • Живко Костадинов: Военните поделения да се ползват за казарми, не за бежански центрове

Миналата седмица парламентът отхвърли връщането на задължителната казарма. Депутатите гласуваха против законопроектите на Патриотичния фронт да се върна наборната служба с продължителност 6 месеца за младежи, навършили 19 години.

Идеята на законопроекта е да се възстанови под някаква форма военната подготовка на младите мъже и те да усвоят умения по оказване на първа медицинска помощ и реакции при бедствени ситуации. Светът се променя динамично и при евентуален военен конфликт ние нямаме сила да се защитим, коментира пред Дарик лидерът на ВМРО във Варна Живко Костадинов. В момента младежите разчитат на закрилата на своите родители, което е жалко, смята той.

„Казармата, освен всичко друго, възпитава и в отговорност. Възпитава в това да бъдеш коректен към своите другари, разбирайте в едно военно поделение. Има сблъсък на характери, но това нещо възпитава. Хората, които нямат желание да служат, за тях може да има някакъв вид алтернативна служба. Младежи, които са неграмотни и не могат да придобият военна специалност, могат да бъдат научени на някакъв труд и по този начин да придобият трудови навици и да отслужат своята служба“, обясни идеята варненският лидер на ВМРО.

Друга идея на законопроекта е попълване на редиците на кадровите военнослужещи, където има недостиг на хора. Влизането в казарма би могло да бъде и добър старт за младежи, които да се ориентират към военната професия, смята той.

Според Костадинов задължителната 6-месечна военна служба няма да попречи с нищо на младите момчета, които искат да учат.

„Всеки младеж, който знае, че му предстои да бъде войник, може да си направи сметката как да организира военното си обучение. Той спокойно може през делничните дни да бъде в университета, а събота и неделя – във военното поделение“, посочи той.

Младежи, които се определят като гейове, също трябва да влизат задължително в казарма, смята Костадинов.

„Няма никакво значение дали си гей, метросексуален, хетеросексуален. При положение, че в момента в армията има жени, не е никакъв проблем този човек да служи. Не може с това, че някой е гей, или циганин, да има повече права и по-малко задължения от другите“, коментира той.

Костадинов не е съгласен с аргумента, че задължителна казарма не може да има заради липса на бази и средства за издръжка. Според него при добра организация не е проблем да се осигури легловата база на бъдещите войници.

„При положение, че 35 млн. лв. се осигуряват за НСО, а държавата отделя 90 млн. лв. за подслушване, няма как да е добър довод, че няма средства за казармата. По-добре да направим ремонти на военните поделения, където да обучаваме нашите младежи, отколкото да ремонтираме стари военни поделения и в тях да настаняваме бежанци“, каза още лидерът на ВМРО във Варна.

Цялото интервю с Живко Костадинов, чуйте в звуковия файл