За месец премахват 30 км опасни тролейбусни мрежи в Пловдив
За месец премахват 30 км опасни тролейбусни мрежи в Пловдив / снимки: Искра Койчева/ Дарик Пловдив
За месец премахват 30 км опасни тролейбусни мрежи в Пловдив
89294
За месец премахват 30 км опасни тролейбусни мрежи в Пловдив
  • За месец премахват 30 км опасни тролейбусни мрежи в Пловдив

За 33 дни 30 км опасни тролейбусни мрежи в Пловдив ще бъдат премахнати. Това съобщи на старта на демонтажните дейности кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Работници, качени на вишка, започнаха да свалят компрометираните жици в района на Коматевско шосе до Младежкия хълм. Въпреки че техниката бе разположена в най-дясното платно на булеварда, а останалите две останаха свободни за движение, се образуваха задръствания.

Днес ще бъде премахната 1,3 км опасна мрежа на Коматевско шосе, а след това работата поетапно ще продължи по целия булевард в посока Централна гара, Сточна гара, стигайки до Аграрния университет. Опасните жици на кръстовищата на Сточна гара и на Чифте баня ще бъдат демонтирани през предстоящите почивни и празнични дни около 6 и 22 септември.

Припомням, че всичките заповеди за демонтиране на тролейбусната мрежа са потвърдени с решение на Административния съд в града под тепетата с мотива, че жиците са опасни и застрашават здравето и живота на хората. В тях се включва и  отсечката на бул. „Васил Априлов“ от ул. „Данаил Николаев“ до „Шести септември“.

„Свалянето на опасната мрежа ще даде едно изключително спокойствие на преминаващите“, коментира Георги Стаменов.

„Ще направим всичко възможно да изпълним демонтажните дейности в срок“, заяви от своя страна Иван Абаджиев, собственик на фирмата, спечелила обществената поръчка.

Направени са всички необходими огледи, кабелът ще бъде навит на кангали и чрез теглене ще бъде предаден на синдика на обявената в несъстоятелност фирма „Градски транспорт“ на Ангел Батаклиев, който беше собственик на контактната мрежа.

Община Пловдив ще иска да й бъдат възстановени 300 000 лева за демонтажа на жиците.