Жена отказа подаръци за юбилея си, прикани приятелите да дарят пари на русенски пианист
Жена отказа подаръци за юбилея си, прикани приятелите да дарят пари на русенски пианист / DarikNews.bg, архив

Русенката Райна Хебел, която живее от години в Германия, избрала необичаен начин да отбележи 60-годишния си юбилей. Вместо подаръци за празника си, тя приканила приятелите си да дарят средства в подкрепа на младия талантлив пианист Николай Димитров от Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе. Това съобщиха родителите на 15-годишния музикант.

Райна Хебел е балетен педагог и преподава в музикално училище в Германия. Русенката е избрала Димитров, който я е впечатлил с постиженията си.

Тържеството се състояло във винарски комплекс край село Мечка, където Николай поздравил рожденичката и гостите й с изпълнения на класика и джаз. Своята подкрепа за младия пианист дали повече от 70 гости, пристигнали от Германия, Австрия, Швейцария, Гърция и България.

Чекът със събраната сума от 2000 евро бил връчен на Николай Димитров в присъствието на клавирния му педагог Даниела Кюркчиева. Средствата ще бъдат използвани за неговото развитие като музикант - за участие в конкурси, майсторски класове и фестивали.