Броят на загиналите от земетресението в Италия е 241, а не обявените по-рано 247, съобщи представител на службата за гражданска защита, предадоха ДПА и Ройтерс. По думите му в Аматриче потвърдените жертви са 184, в Аркуата дел Тронто - 46 и в Акумоли - 11.

Повечето от загиналите са курортисти, вкл. и чужденци. Около 270 души са получили наранявания и са настанени в болници.

Улични камери показват момента на земетресението в Италия (ВИДЕО)

Кметът на Амалтриче изрази предположение, под развалините на срутилия се хотел "Рома" се намират телата на 15 до 20 туристи.

По последни данни на властите спасителните екипи са извадили живи 215 човека изпод развалините. В спасителните работи са ангажирани над хиляда полицаи, 1060 пожарникари, 400 войници, към които са се присъединили повече от 3000 доброволци, предаде ТАСС.

Броят на жертвите след труса в Италия се увеличава (ВИДЕО)

Над 240 са вече жертвите на катастрофалното земетресение в Италия
netinfo
Ръководителят на националната служба за гражданска защита Фабрицио Курчио каза по националната телевизия, че броят на загиналите сега може да надхвърли броя на загиналите при земетресението в град Акуила през 2009 г., отнело живота на 309 души.

Няма пострадали българи при земетресението в Италия

Междувременно вторичните трусове продължават. Около 460 подземни труса са регистрирани в Италия за повече от денонощие след началото на земетресението. Това сочат данни на националната служба за гражданска защита, отбелязва "Република".

Над 240 са вече жертвите на катастрофалното земетресение в Италия
netinfo
Ново земетресение, този път с магнитуд 4,2, бе регистрирано тази нощ в Централна Италия, предаде ТАСС, като се позова на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център.

То е станало на дълбочина от само 2 километра, с епицентър на 123 километра североизточно от столицата Рим и на 55 километра северно от Акуила, който пострада тежко при разрушително земетресение през 2009 г.

Няма опасност от земетресение на Балканите след труса в Италия

По-рано наблизо бе регистриран и трус с магнитуд 4. Той е станал на дълбочина от само 2 километра, с епицентър на 100 километра североизточно от столицата Рим и на 30 километра северозападно от град Акуила.

Над 240 са вече жертвите на катастрофалното земетресение в Италия
netinfo
Трусът с магнитуд 6,2 събори сгради и повреди пътища в група планински италиански общини на около 140 километра източно от столицата Рим. Той бе достатъчно силен, за да бъде усетен в Болоня на север и Неапол на юг, два града на по повече от 220 километра от епицентъра на земетресението.

10-годишно момиченце бе извадено живо след около 17 часа изпод отломките в Пескара дел Тронто. Много други деца обаче не са имали този късмет. В Акумоли четиричленно семейство, включително две момчета - на 8 месеца и на 9 години, били погребано под отломките на своята къща.

Италианският премиер Матео Ренци ще събере правителството на заседание, за да бъдат предприети мерки за подпомагане на засегнатите общини.

"Днес е ден за сълзи, утре ще можем да говорим за възстановяване", каза Ренци снощи, обявявайки пред репортери, че са били открити 120 тела и 368 души са били откарани в болница.

Основна причина за разрушителността на земетресението е, че то е станало на малка дълбочина, само 4 километра под земната повърхност.

Разположена върху две тектонични плочи, Италия е една от най-сеизмичните зони в Европа. При предишното силно земетресение в страната, което удари през 2009 г. централния град Акуила, загинаха над 300 човека.

Президентът на САЩ Барак Обама поднесе съболезнования на италианския народ след труса, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Белия дом.

Източник: БТА