Отбелязаха 128-та годишнина от рождението на Дора Габе
Отбелязаха 128-та годишнина от рождението на Дора Габе / vbox7.com

Регионална библиотека "Дора Габе" проведе поредната си Библиотерапия с потребители на Дневния център при Центъра за психично здраве - Добрич. Срещата бе посветена на 128-та годишнина от рождението на бележитата поетеса и общественичка Дора Габе.

Гостите посетиха библиотечната колекция „В света на Дора Габе". Специалист разказа за всичко от и за нея, съхранявано в библиотеката -книги от личната ѝ библиотека, издания с посвещения от известни личности, множество фотографии от различните периоди на нейния жизнен и творчески път, справочни издания, аудиовизуални документи, вещи. Бе описана богатата преводаческа и обществена дейност на поетесата. Участниците питаха за детството и семейството на писателката, за връзките ѝ с Боян Пенев, П. К. Яворов, Й. Йовков, за творчеството й.

Бяха четени стихотворения, откъси от „Малкият добруджанец", в която Габе разказва за живота в Добруджа под румънска власт, от "Когато бях малка", както и от сборника "Някога", спомените - „Моят учител" и „Спомени за Яворов", „С Боян Пенев в чужбина", „Спомен за Йордан Йовков", откъси от речта - „Мъченицата Добруджа" и др.