Събори в пазарджишко през уикенда
Събори в пазарджишко през уикенда / Дарик архив

18-тото издание на Международния фестивал за автентичен фолклор се провежда в пазарджишкото село Дорково. В него участват групи от Турция, Израел, Босна и Херциговина, Грузия и Сърбия, както и различни състави от България.

Фестивалът стартира снощи с дефиле на формациите от чужбина и страната. Днес в програмата ще се представят самодейни групи от асеновградските села Кочево, Караджово и Катуница. Зрителите ще видят изпълненията и на фолклорните ансамбли от Сърбия и Турция. В неделния ден на сцената ще излязат и съставите от София, Перник, Сливен, Ямбол, Добрич, Хасково, Пловдив и Стара Загора, както и от Благоевград, Кърджали и Варна.

Първият регионален събор на народното творчество стартира днес пък в летовището "Свети Константин" край Пещера. Той се провежда под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова. За желаещите да посетят събора на Свети Константин от община Пещера са осигурили транспорт до летовището. Автобусите тръгват в 8:30ч. и в 11:30ч. от Железния град, а обратно към Пещера рейсовете потеглят от Дългата поляна в 13:30 и 18:30ч. При засилен пътникопоток ще бъдат осигурени и допълнителни автобуси, обещават от общината. Цената на билета е 2лв.