Съдят отново опасен рецидивист, държал наркотик в мазето си
Съдят отново опасен рецидивист, държал наркотик в мазето си / Дарик Варна

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу 38-годишния Деян М. и 17-годишната му приятелка Наталия Бр. за държане и разпространение на кокаин и хероин. Деянието е извършено при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив за 38-годишния мъж, който е осъждан многократно, като с последната присъда - също за разпространение на наркотици, след споразумение е бил наказан с лишаване от свобода за срок от 3 години при първоначално строг режим, съобщиха от прокуратурата.

В момента подсъдимият Деян М. е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража", а живеещата с него на семейни начала непълнолетна е под надзора на родителите си.

Двамата се запознали през 2013 години чрез Фейсбук, докато Деян М. изтърпявал наказание лишаване от свобода в затвора. През 2015 г. той излязъл от затвора и със 17-годишната Наталия заживели на семейни начала в апартамента на Деян, който започнал да се занимава с разпространение на хероин и кокаин. Наркотиците държал в жилището си или в специален тайник между тухлите в избените помещения на блока. Клиентите първо позвънявали на мобилния му телефон, след това идвали за поръчаните от тях дози.

На 16 февруари т. г. един от първите му клиенти, негов познат от затвора, отишъл на адреса на Деян М. На входа на блока той позвънил и заедно с приятелката му Наталия Бр. се качили до апартамента. Свидетелят получил синьо пликче с хероин, платил за него 10 лева и си тръгнал.

Домът на Деян М. бил наблюдаван от служители на полицията, които разполагали с информация, че Пендара, както наричали Деян М., се занимава с наркоразпространение, и купувачът бил задържан и доброволно предал закупената доза хероин.

На същата дата апартаментът на Пендара бил посетен два пъти и от друг негов познат от затвора, който поради отсъствието му закупил хероин от приятелката му Наталия Бр., на която платил 10 лева за дозата. По обяд наркозависимият отишъл повторно в жилището на Пендара и отново Наталия му продала три дози за 30 лева. При задържането му полицията открила в него трите дози, спринцовка, игла.

В дома на Деян М. и специалния тайник в избените помещения при последвалия обиск са намерени и иззети 10,64 грама кокаин на стойност 1691,90 лева, разпределени в пакетчета, както и хероин с тегло 6,84 грама на стойност 615,60 лева, както и банкнотите от продажбата на наркотиците.

Предстои делото срещу двамата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.