Добрич почита паметта на ген. Иван Колев
Добрич почита паметта на ген. Иван Колев / Община Добрич

Днес се навършват 99 години от смъртта на ген.-лейтенант Иван Колев. От община Добрич призовават жителите на града да се съберат в 10.00 часа пред паметната плоча на героя, за да почетат паметта му с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя.

По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на І-ва конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа. Безспорна е и заслугата му за успешното приключване на Добричката епопея от 5–7 септември 1916 г.

Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, той заболява и на 29 юли 1917 г. умира във Виена, Австрия. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.

Днес неговото име носят селища, улици, площади и училища. Продължава и работата по идеята за издигане паметник на прославения генерал в Добрич.

На него големият български поет Иван Вазов посвещава своето стихотворение "Добруджанската конница", Любомир Бобевски – баладата "Конникът генерал" и одата "Генерал Колеву!", а вдъхновен от подвизите на конницата на ген.-лейтенант Колев, големият български белетрист Йордан Йовков пише разказите "Белият ескадрон" (1916), "Триумф" (1916), "Мустафа ачи" (1917) и "През езерото Туркойа" (1917).