С рекордните 90 000 лв. приход приключва активния творчески сезон търновският театър
С рекордните 90 000 лв. приход приключва активния творчески сезон търновският театър / снимка: DarikNews.bg, архив

С рекорден приход от 90 000 лв. завършва активния си творчески сезон екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. За първите седем месеца на 2016 г. са изиграни 89 спектакъла, които са били аплодирани от 15 200 души публика.

По приходи от продажба на билети, брой изиграни спектакли и зрители сме надминали същия период на 2013 г., който беше най-силен за театъра досега, посочи директорът на МДТ Васил Вълчев. Тогава сме приключили полугодието с 83 000 лв. приход. Ще се постараем да запазим същия ръст на продажбите до края на годината, дори да го увеличим, каза още театралният шеф.

От началото на годината артистите от МДТ са изиграли около 50 спектакъла в турне, а приходите от тях са 50 000 лв. На сцена във Велико Търново са излизали с 40 представления, а средствата от продажба на билети за тях възлизат на 40 000 лв. Постигнатата средна цена на билета е над 7 лв. Представени са общо 14 заглавия, като шест от тях са на драмата, пет на оперетата, два концерта и една детска постановка, което показва, че сме успели да постигнем търсения баланс между двата отдела в театъра, отчете Васил Вълчев.

Две са новите заглавия в афиша на МДТ. Това са спектакълът „Албена” по Йордан Йовков, игран досега четири пъти само пред пълни салони, и детската постановка „Карлсон и дребосъчето”, която има 16 представления и над 4000 души публика. Общо шест са възстановените спектакли на театъра. Драмата успя да върне в репертоара си знакове заглавия като „Свекърва”, „Декамерон” и „Госпожа Министершата”. Музикалният състав поднови „Графиня Марица”, „Веселата вдовица” и „Царицата на чардаша”.

За първи път в историята на търновския театър юли е активен месец за трупата, като артистите са изиграли 12 спектакъла, от които седем са в турне. Изключително успешно беше участието на МДТ в 14-ото издание на театралния преглед „Римски терми” във Варна. В средата на юли на уникалната открита сцена на археологическия паметник драмата представи спектакъла „Декамерон” по безсмъртното произведение на Бокачо. Всички места бяха продадени, а постановката аплодираха предимно чужденци – англичани, румънци и руснаци, сподели директорът. Артистите са получили покана да гостуват със свой спектакъла и във варненския археологически музей.

 

Търновският театър ще продължи да играе и през август, като досега има продадени четири спектакъла в Силистра, Велинград и Велико Търново. Оперетата репетира усилено „Цигански барон” на Йохан Щраус, а премиерата ще бъде през септември. С търновските артисти работи екип от Музикалния театър в София. Режисьор на спектакъла е Юлия Маринова, за диригент е поканен Игор Богданов, а над хореографията работи Катя Богданова. В постановката ще участват и трима абсолвенти от класа на доц. Иванка Нинова в НМА „Панчо Владигеров”, които търновската публика вече познава от „Царицата на чардаша”.