Общинският плувен басейн в СОУ „Емилиян Станев” ще бъде  ремонтиран със средства от Националния доверителен екофонд
Общинският плувен басейн в СОУ „Емилиян Станев” ще бъде ремонтиран със средства от Националния доверителен екофонд / снимка: Пресцентър- Община В. Търново

Общинският плувен басейн в СОУ „Емилиян Станев” във Велико Търново ще бъде ремонтиран със средства от Националния доверителен екофонд. Това обяви кметът Даниел Панов след питане от общински съветници за състоянието на материалната база. Дейностите са част от проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в училищната и образователната инфраструктура в община Велико Търново”, който е сред одобрените за финансиране от Националния доверителен екофонд.

Сградата на басейна ще бъде топлоизолирана, ще се монтират слънчеви колектори за затопляне на водата, а с прилагането на всички мерки за енергийна ефективност средствата за отопление се очаква да намалеят повече от два пъти. Климатичната камера, която осигурява обезвлажняването и затоплянето на въздуха, също ще бъде подменена със средства от Екофонда.

С финансиране от общинския бюджет ще бъдат монтирани нови въздуховоди и ще бъде реконструирана чашата на басейна, което включва смяна на облицовката и фугиране. Работещият котел е достатъчен, за да покрие пълната топлинна мощност за работата на басейна, а до началото на отоплителния сезон ще бъде ремонтиран пусковият блок на втория котел.

Проектът „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в училищната образователна инфраструктура в Община Велико Търново” включва дейности в пет учебни заведения. Четири от тях са в старопрестолния град - СОУ „Емилиян Станев”, ОУ „П.Р.Славейков”, ОУ „Патриарх Евтимий”, както и ОУ „Неофит Рилски” в Килифарево.