Свиленград домакин на ПК по бюджет и финанси на НСОРБ
Свиленград домакин на ПК по бюджет и финанси на НСОРБ / Община Свиленград

В Свиленград се проведе двудневно заседание на Постоянната комисия по бюджет и финанси на Националното сдружение на общините в България. В комисията членуват представители на местните власти от 50 общини, сред които общински финансисти, данъчни експерти, вътрешни одитори, счетоводители, общински съветници, кметове и зам.-кметове.  Неин председател е заместник-кметът на София Дончо Барбалов. Домакин на срещата бе заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова, която е член на комисията.

Свиленград домакин на ПК по бюджет и финанси на НСОРБ
netinfo

Постоянната комисия разглежда и  обсъжда важни теми по промени в закони и наредби, след което  излиза със становища до ръководството на НСОРБ и до Министерски съвет. Дневният ред на заседанието в Свиленград включваше  разискване  на  нормативните промени в Закона за публичните финанси, Закона за местните данъци и такси, Закона за вътрешния одит,  актуализиране на наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетна прогноза за местните дейности  и наредбата за местните данъци относно новия данък на таксиметровите превози и такса битови отпадъци, обсъждане на препоръки за актуализация на СФУК и възможности за подобряване условията на финансиране на общините. Заместник-кметът Мария Костадинова  представи добри практики в управлението  на общината домакин.

За гостите бе подготвена програма с посещения и беседи на историческите забележителности в Мезек. Общинските представители останаха очаровани от атракциите на средновековната крепост и тракийската гробница, разходиха се по стария мост на Марица и разгледаха града и неговите придобивки – озеленени паркове и детски площадки, ремонтирани улици и кръстовища, спортни обекти,  санирани сгради и др., разказват от свиленградската администрация.