Ангела Меркел: Скърбим със свити сърца за жертвите от нападението в Мюнхен
Ангела Меркел: Скърбим със свити сърца за жертвите от нападението в Мюнхен / БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че скърби за убитите в снощното нападение в Мюнхен и обеща, че службите за сигурност ще направят всичко възможно за безопасността на обществеността, предаде Ройтерс.

Убити и ранени след стрелба в Мюнхен, нападателят е мъртъв (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Всички ние - казвам това от името на цялото федерално правителство - скърбим със свити сърца за тези, които никога повече нямат да се върнат при семействата си. На семействата, родителите и децата, на които днес всичко изглежда напразно и безсмислено, казвам лично и от името на много, много германци: споделяме болката ви, мислим за вас и страдам с вас", заяви Меркел.

Тя похвали жителите на Мюнхен, особено тези, които са отворили вратите си да приемат непознати, след като градът се озова в състояние на почти пълна блокада, отбелязва Франс прес.

Те показаха, че "живеем в свободно общество, което проявява човечност". Именно в тези ценности се съдържа "огромната ни сила", подчерта канцлерката.

Ангела Меркел Скърбим със свити сърца за жертвите от нападението в Мюнхен
netinfo

Стрелецът от Мюнхен имал депресия, предполагат, че е вдъхновен от Брайвик

Вчера млад германец от ирански произход откри стрелба в района на търговски център в Мюнхен. Девет души бяха убити, а 27 са получили различни наранявания и травми. След това нападателят се самоуби, припомня ТАСС.

Повечето жертви са юноши или млади мъже. Властите смятат, че нападението е дело на душевноболен човек, страдащ от някаква форма на депресия. Полицията заяви, че няма данни постъпката му да е свързана с ислямистка мотивация, отбелязва АФП.

Полицията по-скоро смята, че нападателят се е интересувал от масови стрелби и се е повлиял от касапницата в Норвегия, където Андерш Брайвик уби 77 души преди точно пет години, отбелязва ДПА.

Източник: БТА

Ангела Меркел Скърбим със свити сърца за жертвите от нападението в Мюнхен
netinfo