Часовникът отчита не само времето, а и социалния статус на своя собственик
Часовникът отчита не само времето, а и социалния статус на своя собственик / РИМ - Габрово

Часовникът е едно от най-разпространените неща в наши дни. В много от случаите дори не е самостоятелна вещ. Намира се на мобилни телефони и различни устройства, които са толкова характерни за съвременността, че не се замисляме над същността им.

„В миналото часовниците са били признак на престиж и са показвали колко имотен е собственика им. През вековете механичните часовници непрекъснато биват усъвършенствани", разказва Николета Маринова от Регионален исторически музей - Габрово.

Събраните от нея данни показват, че джобните устройства с двойни капаци са в разцвет през XVII век. Първият автоматичен джобен часовник се появява през 1770 г. и е дело на талантливия Перле (Perelet). XIX - нач. на XX век преносимите часовници добиват голяма популярност. В средата на XIX век швейцарските часовници доминират на световния пазар, а от 1853 г. започват първите серийни производства.

През 80-те години на миналия век започва спад в търсенето на механични часовници, изместени на пазара от навлизащите електронни. Въпреки че разпространението им през годините намалява, те все още са търсен продукт на пазара.

По думите на Николета Маринова, Регионален исторически музей - Габрово притежава колекция от уникални и много красиви джобни, златни часовници, неизследвани и непоказани досега.

Два от тях правят особено впечатление, тъй като не само отчитат времето, но са и красив аксесоар за жената, която ги слага на врата си.

Първият е златен дамски корсетен с диаметър 2,7 см., система цилиндър. Той е рядък, ръчно рисуван, с много изящна изработка, с бял емайлиран циферблат, черни римски цифри, на които липсва стъкления похлупак. Капаците на този часовник са изящно оформени, а върху горния с помощта на цветен емайл е изобразен красив природен пейзаж - река, мост и лебед, оградени с венец от растителни мотиви. На долния капак също е оформен медальон от растителни мотиви, но по-изчистен.

Миниатюрите, рисувани върху емайла за пръв път се появяват във Франция, при управлението на кардинал Ришельо, около 1630 г. С тази техника се произвеждат несравними шедьоври. Изкуството на емайлиране достига своя връх за по-малко от двадесет години. Раждането му се приписва на Jean Toutin, френски златар.

Върху вътрешния, заден капак на часовника е изписано - Medailles / Genève 1896 / Remontoir Patent / 10 rubis. Последното означава, че часовникът е с 10 камъка. А целият надпис носи информация за това, че моделът е спечелил медали на изложение в Женева през 1896 г. Точната дата на производство не се знае, но по изработка и външен вид наподобява часовници от 60-те години на XIX век.

„Часовникът попада във фонда на Регионален исторически музей - Габрово попада след дарение от НЧ „Априлов Палаузов" през 1969 г, заедно с още 13 културни ценности от благороден медал. Част от тях влизат в колекцията от джобни часовници, която притежава музея", разказва Николета Маринова, един от младите експерти на Регионален исторически музей - Габрово.

С по-големи размери, но също толкова изящен е друг часовник от колекцията на Регионален исторически музей - Габрово. Той също е златен, с диаметър - 5 см. Интересно е, че циферблатът му е със съчетани римски и арабски, черни цифри - индекси за минутите, придружени с ажурни стрелки.

Часовникът е с отделен секундарник, със спирална пружина, поставен е в красиво гравиран, златен корпус. Върху горния капак е изобразен медальон от растителни мотиви. В средата розета с инициали О и С, вероятно на неговия притежател. Върху задния капак продължава същия мотив.

От вътрешната му страна, под стъкло е поставена елипсовидна снимка на момиченце с бяла рокля и червена огърлица. За съжаление не е ясна историята, но вероятно е фабрично поставена, тъй като липсва механизъм за отваряне на стъклото.

На задния капак на основното тяло на часовника също има надпис, благодарение на който добиваме по-голяма информация за самия него - ANCRE Spiral Brequet Remontior / PATECK - Genève (remontior - означава, че е с барабан за навиване).

Николета Маринова е убедена, че всичко това ни дава основание да го датираме към кр. на XIX век и вероятно е продукт на фирма Patek Philippe & Co, която повече от 400 години произвежда семпли и по-сложни джобни часовници, примери за едно рядко изкуство.

Днес само една шепа специалисти все още владеят техниката на гравиране и рисуването на различни миниатюри с емайл върху джобните часовници.

Марката Patek Philippe има имиджа на най-престижната и скъпа швейцарска марка часовници. Нейното мото е „Вие не само притежавате този часовник, а го пазите за бъдещите поколения".

Дружеството "Patek Philippe & Co" е основано през 1851 година, от Антоан Норберт де Патек и Жан Ейдриън Филип. Парадокс е, че и двамата не са швейцарци, единия е с полски, другия с френски произход, а всъщност основават една от най-известните швейцарски марки.

Жан Филип е и създател на първия джобен часовник, навиващ се без помощта на ключ (1842 г.). С това свое изобретение - безключово навиващ се механизъм, през 1844 г. печели златен медал на Френското промишлено изложение, където се запознават и с Антоан Патек.

Антоан Патек от самото начало залага на високо качество на материалите и изработката, като обръща голямо внимание на художествената стойност на продуктите. Поради това той успява много бързо да си пробие място на този пазар.

С времето моделите на Patek Philippe се радват на голямо търсене от колекционери и познавачи с висок социален статус. По времето на Кралица Виктория (1837 - 1901 г.), монарси, папи, политически лидери и управници са купували произведените от Patek Philippe часовници, както за собствено ползване, така и за подаръци.

И двата часовника от фонда на Регионален исторически музей - Габрово са с красиви корпуси, красиво оформени циферблати и ажурни стрелки. Добре запазени, с леки повреди. На единия леко е олющен емайла, а на другия задния капак, със снимката е счупен. На златните им капаците са отбелязани каратите злато, от което са направени. Докато вътрешните им части са месингови. Върху всеки е изписан серийният му номер, което би помогнало за по нататъшно проучване.

През годините са показвани в единични случаи: изложба за аксесоарите и на официалното откриване на новата експозиция в Дечкова къща в Габрово през 2014 г., където бяха изложени в Салона на модата, където се експонирани аксесоарите донесени от Европа края на XIX - нач. на XX век.