Световни лидери осъдиха опита за преврат в Турция
Световни лидери осъдиха опита за преврат в Турция / БГНЕС

След опита за преврат в Турция, при който над 160 загинаха, 1440 бяха ранени и над 2700 - арестувани, световните лидери и организации по света реагираха много остро и осъдиха случилото се.

Британският външен министър Борис Джонсън каза, че е разговарял със своя колега в Турция, за да подчертае подкрепата на Великобритания за демократично избраното правителство след опита за военен преврат в страната, предаде Ройтерс.

"Току-що разговарях с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Подчертах подкрепата на Великобритания за демократично избраното правителство и институции", заяви Джонсън в Туитър.

"Ние сме много загрижени от ставащото в Турция. Първото, което искам да кажа, е, че ние призоваваме към спокойствие, към избягване на каквото и да е кръвопролитие и че подкрепяме демократическите институции там", подчерта шефът на британската дипломация.

Германия подкрепя избраното турско правителство

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер остро осъди опита за военен преврат в Турция и призова всички да уважават демократичния ред. "Аз осъждам по най-категоричен начин опитите за промяна със сила на демократичния ред в Турция ", посочи той и призова към спазване на демократичните и конституционните норми и към избягване на кръвопролитие.

Опитът за държавен преврат в Турция заслужава най-остро осъждане, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро. Той отбеляза, че в създалата се сложна ситуация "турският народ е проявил голяма зрелост и смелост, вдигайки се на защита на своите държавни институции", като е заплатил висока цена за това, отчитайки дадените многобройни жертви.

"Ние се надяваме, че турската демокрация ще преодолее това изпитание и ще стане по-силна, че основополагащите свободи там ще се спазват от всички", подчерта френският първи дипломат.

Италианският външен министър Паоло Джентилони разговаря по телефона с турския си колега Мевлют Чавушоглу и изрази удовлетворение, че благодарение на народната мобилизация са били защитени законните институции на властта в Турция. Чавушоглу от своя страна го е уверил, че опитът за преврат, който той окачествил като "терористичен", се е провалил.

Кремъл е обезпокоен заради събитията в Турция

Демократично избраният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще получи подкрепата на ЕС за преодоляването на последствията от опита за държавен преврат в тази страна, заяви днес пред журналисти в Улан Батор словашкият премиер Роберт Фицо, който председателства Европейския съюз, предаде ТАСС.

По думите на Фицо опитът за държавен преврат в Турция и терористичният акт в Ница вероятно са свързани. Терористичната атака в Ница и това, което се случи в Турция, не са изолирани събития. Борбата на световната общност против тероризма е изключително важна задача, каза словашкият премиер.

Турция трябва да се завърне към конституционния ред и да възстанови работата на демократичните институции, заяви днес президентът на Латвия Раймондс Вейонис, цитиран от ТАСС.

ЕС призовава за бързо възстановяване на конституционния ред в Турция (ВИДЕО)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днес "мощната подкрепа" за "демокрацията" от страна на гражданското общество и политическата общност в Турция, където бе извършен несполучлив опит за военен преврат, предаде Франс прес.

"Приветствам изразената от народа и всички политически партии мощна подкрепа за демокрацията и демократично избраното правителство на Турция", заяви Столтенберг чрез Туитър.

Тази нощ, когато положението в Турция още бе несигурно, Столтенберг призова в комюнике към "спокойствие и сдържаност", като напомни, че Турция е "уважаван съюзник" на страните от алианса.

В друго послание, разпространено днес чрез социалната мрежа, шефът на Северноатлантическия съюз уточни, че е разтоварял с американския генерал Къртис Скапароти, главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Скапароти го уверил, че всички подразделения и кадри на НАТО в Турция са "живи и здрави".

Обама подкрепи Ердоган

Иран заяви, че изцяло подкрепя правителството на на съседна Турция след опита за военен преврат, въпреки разногласията между Техеран и Анкара за Сирия и по други въпроси, предаде Ройтерс.

Висш съветник на върловния духовен лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей заяви, че Техеран застава на страната на законно избраното правителство на Турция против метежа, но очаква Анкара да стори същото, когато става дума за Сирия.

"Ние имаме различия с Турция по някои въпроси като Сирия. надяваме се, че турското правителство ще зачита мнението на сирийския народ и неговия вот и ще остави на сирийската нация да избира своето правителство", заяви Али Акбар Велаяти пред агенция Тасним.

Президентът Хасан Роухани днес председателства заседание на Съвета за национална сигурност, който обсъди събитията в Турция. "Ние подкрепяме законното правителство на Турция и сме против всеки вид преврат - иницииран отвътре или подкрепян от чужденци", каза секретарят на Съвета Али Шамхани след заседанието пред агенция ИРНА.

Палестинското движение Хамас поздрави турския президент Реджеп Тайип Ердоган за потушаването на "злонамерения" заговор за свалянето му от власт, предаде Асошиейтед прес.

Турският лидер е непоколебим поддръжник на Хамас и яростен критик на Израел, припомня АП.

Хамас посочва, че помни "мъдрото лидерство на Турция в подкрепа на палестинския народ и неговата кауза" и усилията за вдигане на блокадата на Газа.

Поддръжници на Хамас излязоха по улиците на няколко селища в ивицата Газа, за да отпразнуват провала на метежа, развявайки турски знамена и носейки плакати с лика на Ердоган. Катар, който поддържа тесни връзки с правителството в Анкара, бързо осъди военния заговор.

Катарските власти определиха опита за преврат като "нарушение на конституционния ред" в Турция и изразиха подкрепа за всички законни мерки, които правителството взема, за да поддържа сигурността и стабилността.

Катарският шейх Тамим бин Хамад ал Тани е разговарял по телефона с Ердоган, уверявайки го в подкрепата на Доха, съобщи държавната катарска информационна агенция.

Катар и Турция се сближиха през последните години и споделят сходни позиции в подкрепата за сирийските бунтовници и движението "Мюсюлмански братя". Миналата година двете страни се договориха да създадат турска военна база в Катар.

Помощник на пакистанският премиер Наваз Шариф осъди опита за завземане на властта и заяви, че Пакистан "се надява мирът и нормалността да бъдат възстановени в Турция".

Основните политически партии в Пакистан също поздравиха турския народ за потушаването на преврата.

Афганистанският президент Ашраф Гани изрази подкрепата си за демократично избраното турско правителство, отбелязвайки в изявление, че "демократичните избори са най-ефикасния начин за мирно предаване на властта".

"Военните средства само ще подкопаят демократичните институции, стабилността и развитието на страната", се посочва в изявлението, разпространено от кабинета му.

Президентът на съседен Азербайджан Илхам Алиев също осъди преврата.

Алиев изрази безпокойство от развоя в Турция и "приветства мерките, взети за предотвратяване на опита за преврат и за стабилизиране на ситуацията". Азербайджан е тюркска страна и покойният й президент Гейдар Алиев веднъж описа отношенията между съседните страни като "един народ, две страни".

Източник: БТА