Руски парламентаристи: Турският президент ще затвърди позициите си в страната
Руски парламентаристи: Турският президент ще затвърди позициите си в страната / Guliver/Getty Images

След неуспешния опит за военен преврат в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган ще затвърди позициите си и може би ще коригира външната политика на страната. Това прогнозира председателят на комисията по международните въпроси на Държавната дума Алексей Пушков, цитиран от ТАСС.

"Според мен Ердоган ще укрепи сега позициите си в страната. Заговорниците са установени; след несполучливия пуч едва ли някой ще дръзне да постави под съмнение властта му, пълномощията и правото му да взема решенията, които сметне за необходими, защото става дума за покушение срещу законната власт", заяви днес Пушков пред руската агенция.

Кремъл е обезпокоен заради събитията в Турция

Сега е трудно да се прогнозира как опитът за преврат ще повлияе външната политика на Турция, но последици за нея със сигурност ще има, смята парламентаристът. "Според мен Ердоган надали ще се откаже от договореностите, постигнати с Русия, но по някои направления може да коригира позицията си, особено ако открие, че заговорниците са поддържали връзка с чужди държави", предположи Пушков.

Решението на президента Ердоган незабавно да поиска подкрепа от привържениците на законното правителство е вярна стъпка, заяви Франц Клинцевич, зам.-председател на комисията по отбраната в горната камара на руския парламент.

"Ердоган, струва ми се, направи много верен ход. Той се обърна към своите привърженици. Нека отчетем, че както и да се отнасят към Ердоган мнозина хора от елита, особено военният елит, наистина има доста голям брой обективни претенции към него, все едно мнозинството жители на страната са избрали президента и го подкрепят", каза парламентаристът пред телевизия "Россия 24".

Веднага щом започна пучът, Ердоган направи обръщение към нацията, в което заяви, че организаторите ще бъдат най-сурово наказани, и призова хората да излязат на улицата, за да се противопоставят на превратаджиите, пояснява ТАСС.

ЕС призовава за бързо възстановяване на конституционния ред в Турция

Мнозина турски граждани помнят последиците от четирите предходни кървави военни преврата в страната, довели до ред социално-икономически проблеми. По думите на Клинцевич турците са излезли на улицата, подкрепили са президента, бранейки демократичните свободи в страната, и с това може би са предотвратили още по-големи кръвопролития.

"Не виждам скорошна развръзка", отбеляза руският сенатор. "Мисля, че ще има сериозна чистка в армията, много хора ще бъдат арестувани, без никакво съмнение предстоят много кадрови размествания, включително с оглед на факта, че бунтовниците са преговаряли с мнозина командващи", допълни той.

"Проблемите в армията ще са твърде много. И съм убеден, че в най-скоро време ще научим много неочаквани неща и най-важното, (ще видим) прояви на т. нар. турска толерантност. Мисля, че за мнозина това ще приключи с много дълги присъди, може би и с екзекуции", добави Клинцевич.

Източник: БТА