Азербайджан и Грузия изразиха подкрепа за демократично избраните власти в Турция
Азербайджан и Грузия изразиха подкрепа за демократично избраните власти в Турция / Guliver/Getty Images

Азербайджан изрази сериозно безпокойство от събитията в Турция, се казва в декларация на външното министерство на страната, цитирана от ТАСС.

"Събитията, които стават в Турция, сериозно ни разтревожиха и потресоха. Това е опит, предприет от група хора, за преврат срещу демократично избраното от турския народ правителство", се казва в документа. Изразява се подкрепа на турския народ и държава и увереност в скорошната пълна стабилизация и нормализация на положението в страната.

Президентът на Грузия Георгий Маргвелашвили и премиерът Георгий Квирикашвили призоваха грузинските граждани временно да се въздържат от посещения в Турция до пълната нормализация на положението там, предаде ТАСС.

Двамата говориха тази сутрин пред журналисти в Тбилиси след състоялото се през нощта заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с опита за преврат в Турция.

"Военните преврати са неприемливи за всяка демократична страна. За нас е важно да не се създава каквато и да е опасност за демократичното развитие на Турция и за демократично избраните власти в Турция", каза премиерът Квирикашвили.

Той добави, че стабилността на съседната страна е много важна за Грузия и изрази надежда, че дестабилизацията в Турция скоро ще бъде преодоляна, защото тя е "стратегически партньор".

Източник: БТА