Турските власти затвориха Босфора, отвориха летището в Истанбул
Турските власти затвориха Босфора, отвориха летището в Истанбул / Guliver/Getty Images

Турските власти затвориха Босфорския пролив в Истанбул за движение на танкери от съображения за сигурност, след опита за военен преврат, съобщи Ройтерс.

Цитиран от агенцията очевидец съобщил, че не вижда никакъв трафик в южната част на пролива днес призори.

Турска армейска част от над 60 разбунтували се турски войници, които се намират на един от мостовете над Босфора, се предаде тази сутрин на силите за сигурност и това бе излъчено директно по телевизията, предаде агенция АФП.

Самолет на "Турските авиолинии" от Лондон се приземи на международното летище в Истанбул.

Това беше първият полет след прекъсването на работата на летището в резултат на опита за преврат, съобщи ТАСС. Полет ТК1984 кацна на летище "Ататюрк" в 5.45 ч. местно време.

В същото време турски медии съобщават за продължаващи сблъсъци в Истанбул и Анкара, часове след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е бил пресечен опит за военен преврат, съобщи ДПА.

Спорадични изстрели се чуват в Истанбул около офисите на националната телевизия ТРТ, а полицейски автомобил бил ударен от танк на пучистите, съобщи телевизия Ен Ти Ви.

В Анкара рано тази сутрин се чуват изстрели от леки и тежки оръжия, съобщил в Twitter чуждестранен журналист. Същевременно турски изтребители Ф-16 бомбардираха танкове на пучистите, разположени в околностите на президентския дворец в Анкара.

Привърженици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган нападнаха група войници, които се предадоха в Истанбул след участие в опита за преврат тази нощ, а полицията се намеси да ги спаси, предаде Ройтерс.

Най-малко 60 души са загинали при опита за военен преврат в Турция, съобщи информационният канал Хабертюрк, позовавайки се на главната прокуратура.

Източник: БТА