Политолог: Опитът за преврат в Турция е началото на края на ерата „Ердоган
Политолог: Опитът за преврат в Турция е началото на края на ерата „Ердоган / снимка: БГНЕС
Политолог: Опитът за преврат в Турция е началото на края на ерата „Ердоган"
88509
Политолог: Опитът за преврат в Турция е началото на края на ерата „Ердоган"
Политолог: Опитът за преврат в Турция е началото на края на ерата „Ердоган"
  • Политолог: Опитът за преврат в Турция е началото на края на ерата „Ердоган"
  • Политолог: Опитът за преврат в Турция е началото на края на ерата „Ердоган"

Военният преврат в Турция е началото на края на ерата „Ердоган". Това мнение изрази пред Дарик политологът Първан Симеонов. Вътрешната и външната политика, които до момента бяха водени от турския президент, са основна причина за дестабилизацията на държавата.

Според политолога Ердоган няма как да продължи да управлява страната.

Можем да кажем, че историята се повтаря по един неприятен начин - свързан с размирици, човешки съдби, с трусове - военни, политически, вероятно и икономически в Турция, в региона, вероятно и в по-широк мащаб.

В Турция, когато светското начало на държавата е поставено на съмнение, се намесва армията. Светът няма да е същият след тази вечер, но това е нещо, което и Турция, и светът са виждали вече.

Кои от действията на Ердоган доведоха до този развой на събитията?

Ердоган постави основите на т.нар. неоосманизъм - новият османизъм, който почиваше на три отличителни белега. Първият е една неусетна ревизия на кемализма - на светското начало на Турската република. Второто, това е сантиментът към османското минало. Третият това е ислямизмът - умереният или не толкова умереният. Както и да го гледаме управлението на Ердоган беше свързано с една все по-ислямистка Турция. Турция, която тревожеше все повече и повече света. Турция, която премина от политиката на нулеви проблеми със съседите към политика на проблеми с почти всички съседи. Както може да бъде обвиняван, че връща Турция години назад в нейното развитие, така вероятно може да бъде адмириран от своите апологети за няколко неща. Първо, Турция от регионална сила започна да бъде глобална сила. Второ, Турция има своя променящ се облик. В същото време Ердоган успя да минимизира, поне за известно време, и част от традиционните за турското общество конфликти.

Когато се опиташ да промениш, макар и неусетно, самите устои на Турската република, по този начин зареждаш обществото с вътрешни напрежения. Много отдавна турското общество беше заредено с вътрешни напрежения и това беше взривоопасно. Беше въпрос на време да избухне.

Очакван развой на цялата политика на Ердоган ли беше това?

Да. Тук има още два важни момента - външнополитическата ситуация. Ердоган загуби битката на всички фронтове. Стигна се до там, че се наложи той да поднася своите извинения на Русия. Нито Русия, нито САЩ адмирираха това, което се случи в Турция през последните години, особено двусмислената роля по отношение на Ислямска държава, особено развитията на Турция, свързани с демокрацията, човешките права.. Стигна се до там, че влиятелни политически и религиозни кръгове в Турция, чиито мисловни центрове бяха по-скоро в чужбина, застанаха срещу Ердоган. Изправиха се един срещу друг ислямисти срещу ислямисти. Голямото нещо, което се промени през последните години, че САЩ, традиционен съюзник на Турция, традиционен техен партньор, очевидно не харесваха това, което се случва в Турция.

Как ще се събуди Турция?

Най-вероятно хаотична. Най-вероятно и светът ще бъде хаотичен, защото Турция има своето значение в няколко региона. Тя е една от най-експанзиращите икономики в глобален мащаб. Второ, Турция има огромно значение в Близкия изток. Тя беше един от кандидатите за лидерска роля в Близкия изток. Трето, Турция има огромно значение в региона на Източна Европа. Тя е наш съсед. Въпросът е как ще се събуди и България. Нашата държава е преживяла няколко такива събития назад в десетилетията. Не смятам, че България би трябвало да понесе някакъв сериозен трус от всичко това по няколко причини. Първо, нашата външна политика в момента е доста добре балансирана. Второ, населението с турско самосъзнание, което живее в България, е далеч от всякакъв радикализъм, който Ердоган изповядва. Даже ми се струва, че голяма част от тези хора не адмирират това, което се случва в Турция.

Това ли е краят на ерата „Ердоган"?

Не знам как би могла да продължи. Дори този човек да върне властта си, случилото се показа, че това е едно крайно напрегнато общество, заредено с вътрешни напрежения и противоречия. Лустросано на повърхността, но вътрешно разделено. Една взривоопасна комбинация, която днес гърми. При всички положения след такива нещо да продължиш да управляваш е невъзможно. Да, това е краят на ерата „Ердоган".