Как ще се отрази случващото се в Турция на България
Как ще се отрази случващото се в Турция на България / снимка: БГНЕС
Владимир Чуков:
88506
Владимир Чуков:
Владимир Чуков:
  • Владимир Чуков:
  • Владимир Чуков:

Трудно е да се прогнозира какво ще се случи в Турция в следващите часове, можем да говорим обаче за добре организиран преврат. Това коментира пред Дарик арабистът Владимир Чуков.

„Позицията на двете опозиционни партии ще наклонят везните в политическата ситуация. Възможно е да има убити и ранени граждани", коментира още арабистът. Чуков допълни, че е възможно част от политическия елит да потърси убежище в страната ни. Какви са рисковете за България в тази извънредна ситуация?

"Че има опит за преврат е повече от очевидно, но още не се знае как ще се развият събитията. Това, което виждаме, е предварително изработен план. Част от армията, която се свързва с хора, които са приближени до кръга на Фетхуллах Гюлен, очевидно са изработили начин, по който да вземат властта. В същото време Ердоган и неговото правителство нямат намерение лесно да сдават властта. След първоначалната уплаха, изненада, той успя да мобилизира всички свои ресурси. Виждаме по улиците на големите градове, най-вече в Истанбул, негови привърженици, които послушаха призива му да излязат и да кажат „не" на това, което се случвa", заяви Чуков.

По думите му е заложено на карта политическото развитие на Турция. Ердоган печелеше електорална битка след електорална битка. Така или иначе страната си остана разделена на две. Той печелеше винаги около 50%. Другите 50% се опитаха да се мобилизират чрез армията.

Това, което до голяма степен ще наклони везните, това е позицията на двете опозиционни партии - Народно-републиканската партия и за Националистическата партия, които излязоха с декларации против преврата.

Очевидно ще има развитие на събитията, което при всички случаи няма да бъде мирно - възможно е да има убити и ранени. При всички случаи ще има една много силна дестабилизация на нашата съседка, което като цяло не е добре за България. При всички случаи при подобен тип събития в Турция ще има много силни репресии, ще има много силни ответни мерки, което до голяма степен поставя много сериозно изпитание към съседните държави, в това число и България, тъй като е възможно част от тези хора, които ще изпаднат от политическата борба - могат да намерят убежище в съседните държави. Нашата съседка живее в тежки, съдбоносни часове.

Къде би могъл да се приюти Ердоган, ако се стигне до такава ситуация да търси убежище?

Част от плана на хората, които искат да го изместят, е да наложат тотален контрол над медиите. Виждаме, че това става частично, тъй като точно държавната турска телевизия е тази, която излъчва посланието на Ердоган по Skype. Аз си мисля, че превратите в Турция са история. Там има традиция, но последният преврат беше направен през 1980 година, а сега сме 2016-а.

Много е трудно след промяната на ситуацията в самата държава тези събития да протекат по същия начин, така както бяха осъществявани превратите през миналия век. Нека да не избързваме със заключенията, тъй като е очевидно, че всичко в момента е поставено на карта в Турция, като не даваме приоритет на нито една от информациите. Всичко трябва да бъде проверявано и потвърждавано преди да се приеме една или друга хипотеза, тъй като става въпрос за битката за властта.

Има ли Турция подготвен силен и стабилен лидер, който да поеме държавата в този критичен момент?

Това, което излиза като анонс, това са декларациите на тази част от армията, която се опитва да промени ситуацията. Те обявиха, че са поели контрола на държавата, което се оказа, че не е точно така. На този етап нямаме име на лидер, става дума за колективен орган, който е направил плана и който се опитва да наложи своята воля и своето виждане за изтласкането на Ердоган. Наистина ситуацията е изключителна тежка, защото Ердоган е авторитарен управляващ. Той е проислямист, има профила на турските мюсюлмански братя. В същото време той е легитимно избраният лидер на Турция, така че наистина е много чувствителен момент от историята на нашата съседка. За нас е много сериозно предизвикателство, че ще има такъв сериозен трус, тъй като е възможно част от опонентите на тези, които останат на власт, да потърсят убежище и в нашата страна".