Благоевград губи 90 млн. лева заради ВиК-Асоциацията
Благоевград губи 90 млн. лева заради ВиК-Асоциацията / Снимка: Община Благоевград

Отказът на община Кресна да участва във ВиК-Асоциацията води до забавяне на целия процес и област Благоевград няма да може да усвои каквито и да било средства по европейски програми. Това заяви кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на извънредно заседание на Общински съвет - Благоевград, което се проведе днес в зала „22 септември". Той бе категоричен, че с решението си Община Кресна обрича цялата област на липса на финансиране, не само по Оперативна програма „Околна среда, но и по Оперативна програма „Региони в растеж", както и по Програма за развитие на селските райони.

„Трябва да се знае, че след 2020 година няма да се финансира базова инфраструктура. Това означава, че занапред всички общини трябва да търсят варианти за обновяване на мрежата, било със собствени средства, било чрез други финансови източници. Конкретно за Благоевград лисата на консолидация означава, че няма да можем да кандидатстваме по проекти на стойност около 90 млн. лева", поясни кметът Камбитов. Той бе категоричен, че аргументи като ниска цена на водата не са основателни, защото до няколко години тя ще се повиши, именно заради липсата на работеща ВиК асоциация.

„Моите намерения са да търсим целево финансиране от Републиканския бюджет, защото и в момента това, което е предвидено по Оперативна програма „Региони в растеж" в IV микрорайон, в частта ВиК инфраструктура, трябва да се финансира или от общинския бюджет, или от централния бюджет. В момента ние сме дискриминирани. Всички общини, без Кресна, сме в Асоциацията, спазили сме всички изисквания, в същия момент ние нямаме достъп до еврофинасиране", обясни кметът Камбитов. Той бе категоричен, че Министерството и областният управител са положили неимоверни усилия всички общини да се включат във ВиК асоциацията. По думите му за в бъдеще ще има сериозни проблеми, защото с липсата на възможност за еврофинасиране, ВиК операторът няма как да се справи с трудностите, свързани с мрежата в областта.

В момента Благоевград е една от областите в страната, които не могат да се възползват от европейски средства по програми, поради факта, че Кресна е единствената община в областта, чието водно дружество не е държавна собственост. Консолидацията на общините не е изкисване на държано ниво, а е условие поставено от Брюксел. По време на сесията, общинските съветници делегираха право на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов да участва и да гласува по точките в дневния ред на общо събрание на ВиК-Асоциация, което бе насрочено за 15 юли 2016 г, но впоследствие отложено заради действията от страна на Община Кресна.