Предлагат Международния фестивал за маримба и ударни инструменти за член на БФА
Предлагат Международния фестивал за маримба и ударни инструменти за член на БФА / dariknews.archive

В първите дни на месец юли за четвърти път в Плевен ще се проведе единствения по рода си в България Международен фестивал за маримба и ударни инструменти. Организатор на събитието, което ще се проведе от 1 до 5 юли е Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков" - Плевен, а съорганизатор е Община Плевен. Това обявиха на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен, Августина и Симеон Серафимови - преподаватели в НУИ"Панайот Пипков, и Стефка Григорова - началник Отдел "Култура" в Община Плевен.

В първата вечер на феста шествие, съпровождано от тъпани и барабани ще тръгне от ДКТ"Иван Радоев" и ще стигне до площад "Възраждане", където ще се състои концерта, с който ще бъдат открити фестивалните дни.

В концерта, който ще започне в 20:30 часа основно участие ще вземат Перкусионен ансамбъл „Акцент", който е една от емблемите на НУИ „Панайот Пипков", създаден и ръководен от Симеон Серафимов, както и перкусионистите от ансамбъл „Тайм" на НМУ „Любомир Пипков" - София. Специален поздрав към участници те и гостите ще поднесе танцовият ансамбъл към НУИ „Панайот Пипков"

В програмата на Международния фестивал на маримбата и перкусионните инструменти са предвидени множество майсторски класове и концерти с участие на световно известни солисти-перкусионисти и преподаватели като: Андреас Астранд - композитор от Швеция, Майкъл Бърит - САЩ, Реми Делангал, Флориан Колил и Жан-Батист Льоклер - Франция, Василена Серафимова, която е възпитаничка на НУИ"Панайот Пипков" - Плевен и е носител на приза Млад музикант на годината за 2008 г., както и млади инструменталисти от България Франция, Колумбия, Турция и Тайланд. Тази година е рекорден броят на записалите се за майсторските класове - 23 деца.

Основната цел на фестивалa, който се провежда под патронажа на кмета на Плевен Георг Спартански е, да популяризира класическата музика и да се реализират и развият творческите умения и музикални способности на младите инструменталисти, както и сближаването на младите хора от България и чужбина", обяасни Августина Серафимова.

Община Плевен възнамерява в близко време Международният фестивал за маримба и ударни инструменти да стане част от Българската фестивална асоциация /БФА/. Това съобщи на пресконференцията началникът на Отдел „Култура" в общината, Стефка Григорова.
Тя припомни, че Община Плевен вече е член на асоциацията във връзка с провеждането на фестивала Лауреатски дни „Катя Попова".

Тази година в Плевен ще се проведат три фестивала - за маримба, за китара и за млади оперни изпълнители.

Програма на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти:

1 юли, петък, 20.30 ч.
Откриване на площад „Възраждане" /при лошо време - зала „Катя Попова"/
Перкусионни ансамбли: „Акцент" от НУИ „Панайот Пипков",
„Тайм" от НМУ „Любомир Пипков" - София
и от участници във фестивала Танцов ансамбъл от НУИ „Панайот Пипков" - Плевен

2 юли, събота, 19.00 ч.
НУИ „Панайот Пипков" - зала „Божко Шойков"
Андерс Астранд - Швеция
с участието на Флориан Кокил - Франция
и перкусионни състави от участници в майсторските класове

3 юли, неделя, 19.00 ч.
НУИ „Панайот Пипков" - зала „Божко Шойков"
Жан-Батист Льоклер - Франция
Майкъл Бърит - САЩ
и перкусионни състави от участници в майсторските класове

4 юли, понеделник, 19.00 ч.
НУИ „Панайот Пипков" - зала „Божко Шойков"
Реми Делангл - кларинет, Франция
Василена Серафимова - България/Франция

5 юли, вторник, 19.00 ч.
НУИ „Панайот Пипков" - зала „Божко Шойков"
Заключителен концерт на участниците в майсторските класове