Цимберлин на Шекспир за пръв път в България на Плевенска сцена
Цимберлин на Шекспир за пръв път в България на Плевенска сцена / dariknews.archive

На пресконференция, която по традиция се състоя на сцената на ДКТ"Иван Радоев" в Плевен, директорът на театъра Васил Василев и режисьорът Лилия Абаджиева обявиха подготовката на „Цимбелин" от Шекспир.

Това е най-новият проект на Драматично-куклен театър „Иван Радоев " и той ще бъде поставен за пръв път на българска сцена в началото на следващия творчески сезон на театъра.

Преводът на Шекспир е на Валери Петров. По предварително проучване това е първият превод на Шекспир изобщо в България.
Изненадата е че в ролите публиката ще види само мъже, както са представяни преди столетия пиесите на Шекспир.

"Ние правим събитие, коегто ще постави ДКТ"Иван Радоев" - Плевен, най-високо на картата в България", каза Директорът на театъра Васил Василев.

На сцената в плевенския театър в „Цимбелин" ще се срещнат актьори от четири поколения. Сред тях дебют ще направят възпитаниците на професор Стефан Данаилов: Асен Танков и Георги Кацарски. Петьо Кръстев ще се превъплъти в ролята на британския крал Цимбелин. В постановката участват още: Стоян Радев, Адриан Филипов, Васил Костов, Генади Николов, Сергей Константинов и Цветомир Нечев.

Лилия Абаджиева е работила Шекспир от ранните си студентски години, участвала е с негови пиеси по покана в световни форуми в Америка, Германия и Русия. През февруари Лилия Абаджиева е гостувала в Плевен с постановката си „Игра на дама", която бе наблюдавана с голям интерес от плевенчани. Очаква се и за първата премиера на „Цибелин" в( България Плевен) да има огромен зрителски интерес.

Репетициите започват на 27 юни, а премиерните представяния ще са на 29 и 30 септември от 19:00 часа.