Николай Григоров: Общината разхищава парите на габровци
Николай Григоров: Общината разхищава парите на габровци / netinfo

„Решението за кандидатстване за закупуване на електромобилите е само едно от скандалните действия на Общината, които водят до разхищаване на публичен ресурс. По този начин се прахосват общински средства в ситуация, в която не е ясно дали бюджетът на Общината ще бъде изпълнен, тъй като е изключително напрегнат, особено в частта му на местните данъци и такси." Това каза на пресконференция пред журналисти Николай Григоров, общински съветник от БСП, който коментира темата, свързана с това как се харчат обществени средства в Габрово, провокиран от взетото решение на Общински съвет - Габрово за закупуване на един електромобил, необходим за нуждите на местната администрация.

Според Григоров инвестицията в електромобила не е подходяща, тъй като все още не ясно какъв дял от наложените финансови корекции на Община Габрово ще бъде опростен, ако изобщо се стигне до там. Няма изградена станция, която да го зарежда, а техническите му параметри не позволяват напускане най-малкото извън територията на общината.

„Нашето заключение, от всичко случващо се, е, че тайно и полека от Общината изтича публичен ресурс, отиващ неясно къде. Дали поради лошо управление или поради злоумишлени действия, не можем да кажем. Не сме прокуратура и следствие, за да правим разследвания. Но фактите такива, каквито ги има и на страницата на Общината, са публични. Длъжни сме да ги огласим. Хората могат да преценят сами", заяви още бившият лидер на социалистите.

Николай Григоров счита, че закупуването на един такъв електромобил, при това с пари от Фонд „Резервен" на Община Габрово, е скандално по няколко причини.

„Не е ясно каква работа или дейност ще върши този електромобил! Зарядна станция за елетромобили в Габрово няма и трябва да се отделят средства за изграждането на такава! Пробегът на батерията може да издържи да покрие най-много рамките на град Габрово", аргументира се той.

Местният парламентарист предложи вместо закупуване на такъв електромобил, да бъдат отделени същите средства, в размер на 50 000 лв., за подмяна на част от автомобилния парк на Община, чрез закупуване на 2 нови автомобила.

„За това ли ГЕРБ вдигнаха данъците за автомобилите? Да се купуват електромобили за кефа на администрацията?", попита той.

Григоров беше категоричен, че инвестицията в електромобил е изключително неефективна, а мотивите на управляващите, че бил екологичен транспорт, определи като абсурдни, припомняйки решението на общинските съветници от ГЕРБ, пратили тролейбусния транспорт на Габрово в историята, под формата на скрап.

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ в местния парламент бе взето решение Община Габрово да кандидатства за закупуване на един брой електромобил по програма на Национален доверителен Еко Фонд. Стойността на един такова превозно средство е 70 000 лв., като 20 000 лв. се осигуряват от Фонда, а 50 000 лв. - от бюджета на Община Габрово.