1.8 г. затвор за шофьора скрил 146 бежанци в хладилен камион
1.8 г. затвор за шофьора скрил 146 бежанци в хладилен камион / DarikNews.bg, Архив

На 1.8 г. лишаване от свобода при строг режим е осъден шофьор за нелегално превеждане на 146 мигранти през границата по обвинителен акт на Районна прокуратура-Свиленград, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

На 28-годишния Мехмедали Районен съд-Свиленград е наложил и глоба от 1 500 лева. Присъдата е постановена след споразумение, сключено между прокуратурата и адвокатите на обвиняемия, одобрено от Районен съд-Свиленград, и е окончателна.

На 20 септември 2015 г. той шофирал товарен камион с бургаска регистрация. При влизане на ГКПП „Капитан Андреево” от Турция в България от камиона започнали да излизат хора, след като разбили част от каросерията. На място служители на Гранична полиция установили, че в товарния автомобил били превозвани 146 лица на възраст от 3 г. до 15 г., от Ирак и Иран. Водачът на камиона Мехмедали успял да избяга и след проведено издирване е задържан от органите на МВР в Стара Загора.

На 8 октомври 2015 г. е бил доведен в Граничен полицейски участък-Свиленград и по искане на районната прокуратура съдът му е наложил постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

 

Установено е било, че чужденците пътували в хладилното помещение на товарния автомобил, като инсталацията е работила с цел да не бъде установено присъствието на хора в каросерията. Бежанците са били настанени в миграционни центрове у нас.