Илиада от Словения - гвоздей в международната програма на Варненско лято
Илиада от Словения - гвоздей в международната програма на Варненско лято / viafest.org

Открояващи се спектакли на българската сцена, както и международна селекция с представления, които показват иновативен театрален език, ще види публиката на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, който се открива утре и ще продължи до 11 юни. Това заяви във варненския ефир на Дарик Асен Терзиев - главен координатор на фестивала.

Колоритно светлинно шествие ще даде начало на фестивала утре, а първото голямо събитие е на 3 юни. Тогава публиката ще има шанса да види два балета в нови версии - „Пролетно тайнство“ и „Следобедът на един фавн“. Това са танцови спектакли през погледа на хореографа Мари Шуинар от Канада, която за първи път ги представя у нас.

Акцент в международната програма е съвременният прочит на „Илиада“ на Словенския национален театър, обясни Терзиев.

„Приоритетът ни е винаги да се покаже нещо различно. В случая обаче без колебание включваме за трети път спектакъл на режисьора Йерней Лоренци. Представлението е отличено с много награди и българските зрители заслужават да го видят. Това е иновативен прочит на произведението, разтърсващо преживяване, далеч от учебникарския прочит. То звучи актуално, тъй като представя насилието в най-жестоката му форма“, добави Асен Терзиев.

С „Много шум за нищо“ и тази година ще бъде отбелязана годишнината от смъртта на Шекспир. Испанецът Давид Еспиноса ще изиграе своето представление 4 пъти в галерия "Графит".

„Това е едно шантаво представление, опит в един час да се представят всички сюжети на Шекспир. Играе се в пълна тъмнина, само за 40 зрители. Доста съвременно представление с много чувство за хумор“, коментира главният координатор на „Варненско лято“.

Необичаен и ефектен е танцовият спектакъл от Чехия „Корекция“. Това е разказ без думи, който интерпретира темата за ограничението и свободата през телата на танцьорите.

Българската селекция ще предложи на публиката отличени и отворени като жанр и драматургия спектакли, сред които „Лив Щайн“ на Крис Шарков, „Синята птица“ на Мариус Куркински, „Рейс“ по Станислав Стратиев, „Сестри Палавееви“ по романа на Алек Попов, „Кавказкият  тебеширен кръг“ на Варненския драматичен театър, „Нощта на 16-ти януари“, „Сарабанда“, „Жената от морето“.