Автобусът, който излезе от пътя и излетя в нива край Силистра в понеделник, се движел със скорост от 90 км/ч в момента на инцидента. Това каза пред Нова телевизия Ивайло Константинов, съсобственик на фирмата, притежаваща превозното средство.
В ранните часове в понеделник автобус, движещ се от София към Силистра, излетя от пътя в нива край Ситово. Десет души бяха откарани в болница, по-сериозно пострадали - с травми, бяха трима души.

От прокуратурата съобщиха в деня на инцидента, че първоначалните данни от разследването сочат шофьорска грешка при управление на автобуса с превишена скорост. Шофьорът на автобуса разказал, че елен излязъл на пътя и за да избегне удар в него, автобусът излетял в нивата.

Елен излязъл на пътя, твърди шофьорът на автобуса за инцидента край Ситово

Според Константинов, дори това да не е било в нарушение на закона, не е ясно дали отсечката в района на катастрофата е позволявала развиването на такава скорост.

„Ежедневно глобяваме десетки наши шофьори, които карат прекалено бързо по магистралите", каза още Константинов.

Пореден инцидент на пътя, автобус падна в нива край Ситово

Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка пък подчерта, че причина за това да има ранени дори при по-леките произшествия е, че пътниците не използват предпазните колани в автобусите. „Никой не контролира това", категоричен бе Иванов.

Ивайло Константинов пък допълни, че проверки на коланите в автобусите на фирмата му показват, че те са закопчавани едва по един-два пъти.

Източник: Novanews.bg