Румен Петков: Съветът на АБВ, Народен съюз и Гергьовден ще търси публична дискусия и общи решения по политиките
Румен Петков: Съветът на АБВ, Народен съюз и Гергьовден ще търси публична дискусия и общи решения по политиките / abv-alternativa.bg

"Това е нов формат, който е резултат и от характера на правилника на НС, който ограничава в някакава степен подобни сдружавания. Но преди всичко е израз на политическа воля да се структурира алтернатива на този начин на правене на политика в НС - артернатива, която политически да стои пред обществото". Това заяви зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков в предаването "Още от деня" на БНТ в коментар на създадения днес политически и параламентарен съвет между АБВ, Народен съюз и Гергьовден.

"Крайната цел е да се формират политики, които да са плод на публичен дебат и да осигуряват контрол над изпълнителната власт", заяви още Румен Петков и добави, че и други партии са проявили интерес към този съвет, а намерението на създателите му е да приключат с този процес до една седмица.

Според Петков, този съвет е ясен зннак, че сегашния начин на правене на политика има алтернатива.

Заместник-председателят на ПП АБВ припомни, че именно формацията е предотвратила "редица поправки в Изборния кодекс", инициирани от ГЕРБ, които са предвиждали ограничаване на изборната кампания и "изолацията на автентичната социология" по време на кампанията, спирането на номинациите на независими кандидати.

Румен Петков каза още, че не става дума за коалиция в обичайния смисъл на думата - няма да се гласува единно, а "всяка една от политическите партии в съвета ще пази своята идентичност". Смисълът на сдружението е в организирането на обществени дискусии по проблемите и в търсенето на решения.

Зам.-председателят на ПП АБВ коментира още, че според него има прилики между енергийната политика на ГЕРБ и БСП.

"Има ли преговори на висше държавно ниво с Китай и „Уестингхаус" за изграждане на нова ядрена мощност в „Козлодуй" на значително по-висока цена от нормалната? Кой и как е дал правомощия за такъв диалог и провеждал ли се е преговорен процес по въпроса в България през последните няколко дни?", попита Румен Петков.

По думите му ситуацията в енергийния сектор в страната излиза все повече извън контрол, а обществото умишлено се държи в дезинформация. Според Петков в същото време държави от Европа продължават да защитават националните си интереси и да разработват дългосрочни енергийни проекти с Русия, въпреки ембаргото и налаганите или пък просто възприети от нашето правителство ограничения.

„Ние стоим и чакаме някой да ни каже кой с кого, какво се е разбрал. И тук някак си има една прилика в енергийната политика на БСП и на ГЕРБ! Т.е., ликвидация на проекта „Белене", отиване към един проект с „Уестингхаус", какъвто го направи сегашният член на ръководството на БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев. Нека сегашният министър на енергетиката да отговори: продължават ли преговорите, в това число и днес в България? Продължават ли преговорите? С „Уестингхаус" , с китайската страна? С какъв мандат се водят тези преговори? За Седми блок на АЕЦ „Козлодуй". И да е ясно, че „Уестингхаус" няма такъв блок работещ - никъде по света !!! Второ: Ценовите параметри? И тук това насаждане на последователност в действията на ГЕРБ и БСП може да ни извади от ядрената енергийна карта на света!".

Призован за коментар Петков обобщи и вариантите за сътрудничество с БСП. „От новото ръководство на БСП пристигат съвършено ясни знаци. Някои от решенията на ръководството на БСП казват буквално, че АБВ трябва да бъде затрита. Други казват, че каквото и да е партньорството с АБВ, то би било пагубно за БСП . Председателят на партията пък казва, че в момента няма да разговаря с никого, защото ще води вътрешнопартийно допитване. Сега, от една страна един ръководител на партия трябва да има лидерски качества, да може да формира политики, взаимоотношения.

От друга страна миналата седмица гледах по една телевизия, беше трогателна загрижеността на господин Бойко Борисов за госпожа Нинова. И той й даде няколко ценни напътствия, които тя тутакси реализира в дела: „да внимава с АБВ, защото АБВ ще иска да я хързулне".

И последва декларацията: „С АБВ сега, и с никого няма да разговаряме". Констатирам, че от една страна се слуша какво им диктуват, от друга казваме, че ще питаме. Значи, между председател и лидер има огромна разлика, огромно времево и волево разстояние! Очевидно пред госпожа Нинова предстои огромното предизвикателство, тя да извърви този път!", каза Румен Петков.