Времето на 31 май: Остава слънчево
Времето на 31 май: Остава слънчево / БГНЕС

Прогноза за вторник, 31 май

През нощта явленията в страната постепенно ще затихнат и над по-голямата част ще бъде ясно.

Във вторник времето ще бъде предимно слънчево, около и след обяд с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в източната половина от страната и планинските райони на Западна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури в повечето места ще са в интервал между 25 и 30 градуса, в София - около 25 градуса.

Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за месеца. През деня ще се задържи без промяна, чак вечерта слабо ще се повиши.

В Дунавския басейн в сутрешните часове във вторник, вследствие на валежи, са възможни краткотрайни повишения на водните нива в средното течение на р. Искър и горните течения на реките Вит, Осъм и Янтра, съобщават от Басейновата дирекция "Дунавски район" в Плевен.

На 1 юни нивата в басейна ще останат без съществена промяна или ще се понижават. Прогнозата за Искър, за Янтра и Русенски Лом е за водни количества над средните многогодишни стойности. От вечерните часове на 2 юни се очакват повишения във водосбора на Русенски Лом, но водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Днес нивата на реките в басейна ще продължат плавно да се понижават.

Над планините ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 19 градуса, на 2000 м - около 13 градуса.

Над Черноморието, главно около и след обяд, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици Ще духа слаб вятър, предимно от запад-северозапад. Максималните температури ще достигнат между 25 и 28 градуса. Температурата на морската вода е 17-18 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg