Абитуриент опровергава анонимен сигнал за изтичане на отговори за матура
Абитуриент опровергава анонимен сигнал за изтичане на отговори за матура / DarikNews.bg, архив
Абитуриент опровергава анонимен сигнал за изтичане на отговори за матура
87284
Абитуриент опровергава анонимен сигнал за изтичане на отговори за матура
Абитуриент опровергава анонимен сигнал за изтичане на отговори за матура
  • Абитуриент опровергава анонимен сигнал за изтичане на отговори за матура
  • Абитуриент опровергава анонимен сигнал за изтичане на отговори за матура

Родители на ученик от отправили анонимен сигнал, че преподавател по български език и литература в Първа езикова гимназия - Варна им изпратил съобщение с отговорите по време на матурата.

Според сигнала съобщението било изпратено до всички деца от този клас и завършвал с призив след това да бъде изтрит. Един от учениците в паралелката обаче - Галин Пенев каза в интервю за Дарик, че такова нещо не се е случило.

Момчето е категорично, че не е получавало SMS с отговорите на теста, а преподавателя им не би им ги изпратил. Според Галин става дума за опит за клевета срещу школото.

Директорът на Първа езикова: Сигналът за изтичане на отговори от матурата е клевета

Според Галин Пенев, който е ученик от 12 "г" клас в Първа езикова гимназия във Варна, отговорите на матурата не са били разпращани. "Най-малко пък от нашия учител. От него не мога да го очаквам да го направи. Той много добре знае какви възможности имаме. Като изключим децата, които се подготвят по други предмети, освен български език, всеки, който обръща по-голямо внимание на българския, може да направи матурата със затворени очи.

Проверяват анонимен сигнал от Варна за разпратени отговори на матурата

Матурата е лесен изпит, за да имаме нужда от отговорите", казва ученикът. До Галин не е пращано съобщение, категоричен е ученикът. "Няма такъв SMS. Това нещо може да се докаже - че на моя номер не е пращан SMS", казва още той. Категоричен, е че "такова нещо няма" и заявява, че се чувства обиден от подобен сигнал.

Ученикът беше категоричен, че учителя не би могъл да изпрати отговори. "Нашият учител най-малкото е страхлив за такова нещо. Второ, той много добре ни е подготвил, умен човек е много добре знае, че имаме възможност да направим тази матура за петица или шестица без проблеми. той много добре знае, че няма смисъл от тези отговори", каза ученикът.

Като абсолютна клевета определи анонимния родителски сигнал за изтичане на отговорите на държавния зрелостен изпит по български език и литература от учител в Първа езикова гимназия във Варна директорът на училището Веселин Василев.

Пред Дарик той обясни, че анонимният сигнал е опит да се накърни добрият имидж на гимназията и така да се изгонят добрите преподаватели, които и без това не достигат.

Министърът на образованието Меглена Кунева е разпоредила незабавна проверка по сигнала, съобщиха от МОН.

Вътрешна комисия на ведомството ще провери сигнала, а в писмо до прокуратурата се иска да бъде установена автентичността му. Ако се установи, че учителят е извършил деянието, ще реагираме с цялата строгост на закона, включително дисциплинарни наказания и съд, категорични са от министерството.