Туристическият бранш плаче за кадри от Украйна и Беларус
Туристическият бранш плаче за кадри от Украйна и Беларус / Снимка: Лалка Димитрова

Министерството на труда и социалната политика, Външно министерство и Министерството на образованието и науката да разработят нова наредба за прием на студенти - стажанти от страни, които не са членки на Европейския съюз. За това настоява в писмо до държавните институции Регионалната туристическа камара в Бургас. Причината- в навечерието на сезона в родните курорти има остър недостиг на квалифицирани кадри. Голяма част от студентите, които следват във факултетите по туризъм, вече са заминали да работят в чужбина. Трудовите борси, които се провеждат у нас пък показват, че останалите могат да покрият единствено изискванията за работа в кухненски блокове и камериерки. „Положението е катастрофално", коментират браншовици.
Тази година в Регионалната туристическа камера са получени заявки от хотели, ресторанти и туроператорски фирми за 539 специалисти с езикова и професионална квалификация. Наличните кадри у нас не са достатъчни, затова от камарата са осигурили 149 студента от Беларус и Украйна. Министерството на труда и социалната политика не е разрешило приемането им стаж у нас, въпреки че Министерството на външните работи е изразило готовност да им издаде безплатни визи и да осигури предстоя им от 75 до 90 дни по Българското Черноморие.
Интерес са проявили и италиански студенти, но пък щом чули за размера на възнагражденията, чужденците мигновено се отказали. Италианците искали заплати от по 1500-2000 евро месечно- сума немислима за родните географски ширини.