Над 13 000 човека участват в изработката на пано от смилянски фасул за рекордите на „Гинес“
Над 13 000 човека участват в изработката на пано от смилянски фасул за рекордите на „Гинес“ / Адриан Кулев

Над 13 600 човека се включили до този етап в изработването на бобеното пано в смолянското село Смилян, което ще кандидатства за рекордите на „Гинес“. Изработката му започна още през 2007 г., като първоначалната идея бе, да се гони рекорда за големина и количеството фасул, но в последствие критерият е променен и в момента се гони бройка на участниците, които се включват в изработката на паното.

То се намира в Етнографската сбирка "Смилянски фасул и традиционни родопски терлици" при НЧ "Проф. д-р Асен Златаров 1927" - с. Смилян, като всеки посетител има право да залепи на стената само едно зърно, а след това собственоръчно се записва в книгата, като доказателство за участието си. Паното е с размер 4 на 8 метра, като то съдържа мотиви от забележителностите на селото, както и поминъкът преди десетилетия и в днешни дни.

Предполага се, че за изработката му ще бъдат необходими над 40 кг. боб, като то ще продължи да се изработва най-малко до края на годината.

„Това зависи от бройката на посетителите, но предполагаме, че ще продължим с направата му най-малко до края на годината. Засега точната бройка на хората, включили се в направата на паното е 13 675“, коментираха от читалището. Между тях има депутати, президенти, посланици и др.