Зеленчуци с много нитрати са канцерогенни
Зеленчуци с много нитрати са канцерогенни / БГНЕС архив

Продуктите на пазара ни са неконтролирани и не гарантират безопасност. Наредбата за контрол на храните беше отменена с нова, която допуска 10 до 15 пъти съдържание над безопасното ниво на нитрати за възрастни, да не говорим за деца. Нитратите се превръщат в нитрити, които са канцерогенни.

Това алармира пред Bulgaria ON AIR д-р инж. Лазарина Герова, експерт по безопасност на храните.

„След 1999 г. се отмени контролът по храните. Отмяната на контрола започна точно с тезата, че те са много полезни. Така е, ако нивото им е в безопасни граници. Но когато съдържанието е високо, те стават опасни", посочи Лазарина Герова.

Предупреждават за опасно високо съдържание на нитрати в зеленчуците

Тя добави, че според СЗО има риск от токсично натравяне на организма при поглъщане на зеленчуци с високи норми на нитрати, дори може да се стигне до фатален край.

При продължителна консумация на такива продукти възникват всички неинфекциозни заболявания - инсулти, инфаркти, наднормено тегло.

Тест показва колко нитрати има в зеленчуците

„Плодове и зеленчуци отгледани на слънце са с много по-ниско съдържание на нитрати. Другият добър изход е да приготвяме домашни кълнове, тъй като те са много полезни и не съдържат нитрати. Но кълновете трябва да са с размер до 2-3 мм", обясни д-р инж. Герова.

„Най-лесно се познават листните зеленчуци, когато съдържат много нитрати - те са големи и с не много зелени листа. Нахранени са повече с азот, отколкото с калий. Те стават по-бледо жълти, болни са и си променят цвета. Имат блед вид и са с по-нежни листенца.

Трудно можем да извлечем нитратите от растенията, които са ги усвоили. Доматите, краставиците и чушките не извличат много нитрати, когато са отглеждани на слънце", обясни още специалистът.