Село Паскалево почете патрона си
Село Паскалево почете патрона си / областна управа

120 години от създаването на народно читалище "Димитър Минчев - 1896", както и 240 години от рождението и 150 години от смъртта на бележития български възрожденец Поп Паскал бяха отбелязани в село Паскалево.

В поздравлението си към жителите и многобройните гости, областният управител Детелина Николова благодари на инициативния комитет, подготвил и организирал събитието. То отдава почит към достойната личност на неуморимия книжовник, учител и свещеник и всички, допринесли за съхранението и развитието на българското и християнско население на Добруджа.

Николова припомни, че Поп Паскал – дал името на селото, е човекът, повел един от керваните от 16 000 семейства, достигнали Бесарабия след Руско-Турската война 1828-1829 г. Областният управител пожела на паскалевци да запазят своята всеотдайност и съпричастност към културноисторическата и родова памет на Добруджанския край.

Детелина Николова поздрави специално присъстващите гости от Бесарабия, като подчерта, че връзката с нашите сънародници е неразривна и родолюбивото чувство е неизменно.

Преди юбилейния празничен концерт, в храм "Св. Димитър" в селото, бе отслужена Света литургия от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Село Паскалево почете патрона си
netinfo