Абсолвенти от музикалната академия в София избраха търновския театър за своя дипломен спектакъл
Абсолвенти от музикалната академия в София избраха търновския театър за своя дипломен спектакъл / снимка: личен архив

Абсолвенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София избраха да подготвят своя дипломен спектакъл в търновския театър. Мирела Ябанджиева, Полина Петкова и Георги Гърланов изпълняват централните партии в оперетата на Имре Калман „Царицата на чардаша” заедно със солистите, хора, оркестъра и балета на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”. Постановката с тяхно участие ще бъде представен на 31 май от 19 часа в голяма зала, а диригент е Васил Вълчев.

Тримата абсолвенти са от класа на доц. Иванка Нинова и завършват магистърска степен по класическо пеене във Вокалния факултет на НМА. Младите изпълнители репетират усилено с търновските си колеги вече две седмици и с вълнение очакват срещата с публиката в старата столица.

Съвместните абсолвентски концерти и спектакли с възпитаници на НМА „Проф. Панчо Владигеров” и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” в София са приоритет в работата на нашия театър, коментира директорът на търновския храм на Мелпомена Васил Вълчев. Той подчерта, че това е първият спектакъл от репертоара на МДТ, с който ще се дипломират абсолвенти. Идеята е по този начин да привличаме подготвени млади кадри за постоянни членове на нашия творчески състав, сподели Вълчев.

На Мирела е поверена ролята на Силва Вареску, а Полина ще изпълнява партиите на контеса Щаси. Двете момичета са от Велико Търново и до преди няколко години са участвали в изявите на хора на театъра. Те са възпитанички на музикалната паралелка при СОУ „Емилиян Станев”, а техния музикален талант е развивала Мария Касабова. Сега Мирела и Полина ще дебютират на родна сцена като солистки. Техният колега Георги Гърланов ще се превъплати в обичания от публиката образ на граф Бони.

През септември МДТ за първи път ще стане част и от националното турне на учебния театър на НАТФИЗ. Младите артисти от абсолвентския клас на проф. Пламен Марков ще гостуват на търновска сцена със спектакъла „Бай Балчо споменува”, създаден по фрагменти от родната история.