Събират средства за аварийна консервация на средновековните стенописи на манастира „Св. Георги в с. Ваксево
Събират средства за аварийна консервация на средновековните стенописи на манастира „Св. Георги в с. Ваксево / Маргарита Петрова,Дарик

Спешна и аварийна консервация на средновековните стенописи се налагат в манастира „Св. Георги" в с. Ваксево. Само за 3 седмици са събрани 7000 лв., необходими са още 3000 лв., за да започнат неотложните дейности. Кампанията за набиране на средства се организира от Инициативен комитет в с. Ваксево и фондация „Свята България". На 15 км от общинският център Невестино, се намира с. Ваксево, най-голямото село в общината. На 4 км от селото по черен път се стига до манастира „Св. Георги", заобиколен от вековни дървета пазещи дълбоко в корените си историята и събитията случили се там преди много години. Днес манастира се нуждае от спешната намеса на миряните. Датиран е от времето на Второто Българско царство, от времето на Иван Асен II.

Събират средства за аварийна консервация на средновековните стенописи на манастира Св. Георги в с. Ваксево
netinfo

Инициативен комитет от с. Ваксево поема инициативата да събере средства за възстановяването му. Един от членовете е Стоян Стоянов, бивш учител по български език и литература. Той сподели, че иска Ваксево да стане средище на поклонически туризъм:

Помощ и подкрепа за идеята за спасяване на храма от Инициативния комитет потърсили от фондация „Свята България". Кампанията е започнала на 6 май, храмовия празник на манастира обясни Георги Чараклиев, председател на фондацията. Основната цел на кампанията е да се наберат средства за най-спешната реставрационна дейност, аварийна консервация и проучване на стенописите в манастирския храм. Част от набраната сума ще бъде използвана за подготовка на документация и проект за цялостна реставрация на манастира, с който на следващ етап ще се кандидатства по европейска или друга програма. Църковната сграда има големи конструктивни и архитектурни проблеми.

Всеки може да помогне чрез дарение.

IBAN: BG23UNCR70001521804720BIC, основание за дарение: За реставрацията на манастира „Св. Георги", с. Ваксево;

дарителски SMS с текст на латиница DMS VAKSEVO на номер 17 777.

Събират средства за аварийна консервация на средновековните стенописи на манастира Св. Георги в с. Ваксево
netinfo