Близките на самоубилия се младеж от Варна: Полицията действа непрофесионално
Близките на самоубилия се младеж от Варна: Полицията действа непрофесионално / Снимка: btvnovinite.bg

21-годишен младеж от Варна сложи край на живота си след тежка депресия. Роднините обвиняват за смъртта му полицията, която според тях е действала непрофесионално, предавава бТВ.

На 3 май вечерта Виктор Емануилов прави опит да се самоубие пред очите на сестра си. След неуспеха бяга от вкъщи. Малко по-късно той е задържан в полицията, след това освободен, и успява да сложи край на живота си в сграда на метри от полицейското управление.

След като е избягал от вкъщи, сестра му Емануела се обадила на телефон 112. Дошла е полицейска кола, която е огледала района на блока и си е тръгнала.

На сутринта близките са получили обаждане от Трето районно, че момчето е при тях, живо и здраво. Емануела и баща й отишли в районното управление, за да посетят брат й, занесли му дрехи и храна, но среща им била отказана, защото е трябвало разрешение от разследващ, което обаче така и не са получили. Тя и майка й започват борба с телефоните на варненската полиция.

Младеж в депресия се самоуби, близките обвиняват полицията

Емануела разказа, че първоначално е разговаряла с госпожа Василева, която отговаря за принудително задържане от психиатрична клиника и тя й е обяснила, че трябва да си даде телефона, за да се свърже с нея разследващ. В следващите два часа обаче никой не се е обадил:

„Аз звъннах и разбрах, че човекът, който се занимаван с брат ми е Свилен Стоянов и че трябва да го потърся на служебния телефон за повече информация. Следователно с майка ми започнахме да го търсим в продължение на един час и така и не успяхме да се свържем с него”.

Служителят се е обадил по-късно, за да им каже, че е пуснал момчето: Той обяснил, че според него Виктор е във видимо добро психическо състояние и би трябвало всеки момент да се прибере вкъщи.

Въпросът е след като човек направи опит за самоубийство и попадне в полицията, трябва ли близките му да бъдат осведомени, че той ще бъде пуснат. Оказва се, според МВР във Варна, че правила няма, действа се индивидуално. В такъв случай е трудно да се установи има ли нарушения, след като няма правила.

Майката на Виктор разказа, че е притеснена от това, че разследващият полицай, който е трябвало да се заеме със сина й, въобще не си е вдигал телефона.

„Притеснява ме фактът, че той е преценил, че е в добро психическо състояние и го пуска да си ходи в това състояние. След като няма правила и всеки трябва сам да се спасява в случая, за какво са тези телефони на спешна помощ, за какво са тези телефони на МВР. Когато човек има най-спешна помощ от тях и те не могат да му помогнат, в такъв случай, където става въпрос за човешки живот – към кого трябва да се обръщат хората, които са в такова състояние”.