Режат парите на болниците заради дефицит на НЗОК
Режат парите на болниците заради дефицит на НЗОК / БГНЕС, архив
Режат парите на болниците заради дефицит на НЗОК
87252
Режат парите на болниците заради дефицит на НЗОК
Режат парите на болниците заради дефицит на НЗОК
  • Режат парите на болниците заради дефицит на НЗОК
  • Режат парите на болниците заради дефицит на НЗОК

Намаляват болничните бюджети с 3%, спрямо парите, които лечебните заведения са получавали в първите месеци от годината. Това става ясно от стенограма на заседание на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), провело се този месец.

Оказва се, че очакваният дефицит в края на годината само в парите, които са отредени за болниците, е в рамките на 70 млн. лева.

Здравната каса чака 70 млн. лева дефицит в болничната помощ

Сериозно напрежение в болничната помощ тази година предрича председателят на надзорния съвет на здравната каса Кирил Ананиев. За първите три месеца от годината болниците са получавали средно по 106 млн. лева месечно. Оказва се, че спрямо парите, които остават до края на годината обаче за лечебните заведения има не повече от 97 млн. лева месечно, което значи с 9 млн. по-малко на всеки 30 дни.

Умножена по предстоящите месеци тази цифра достига 70 млн. лева. Т.е. оформящият се дефицит само в парите за болниците е в рамките на 70 млн. лв., констатира Ананиев. Това е и една от причините парите за болниците да бъдат намалени с 3% спрямо досегашните.

Здравната каса ще прави „внезапни" проверки на болници

Управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов е на мнение, че ако се продължи с намаляването на бюджетите на болниците, това ще доведе след себе си "страхотен проблем".

От стенограмата става ясно още, че парите, които касата дължи за лечение на българи в чуждестранни клиники, са 175 млн. лева. Най-много средства касата дължи на фондовете в Германия. В средата на месеца стана ясно, че в бюджета на касата тази година за разплащане с чужди фондове са предвидени 16 млн. евро.