Татяна Лолова получи статуетката „Златната липа“ и почетния знак на Стара Загора
Татяна Лолова получи статуетката „Златната липа“ и почетния знак на Стара Загора / община Стара Загора

„Светът е кино, а светът на киното е в Стара Загора". С тези думи зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова приветства гостите на четвъртото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа", който бе открит тази вечер в Операта.
„Благодарение на невероятните усилия, настойчивост и любов към киното, с които Магдалена Ралчева прави „Златната липа", имам удоволствието да приветствам всички гости и любители на киното в нашия град! Стара Загора заслужава този празник, това личи от интереса към него, който се засилва с всяка година", подчерта зам.-кметът.

По време на официалната церемония за откриването на емблематичното събитие, една от най-обичаните български актриси - Татяна Лолова, бе наградена за цялостен принос към киното със статуетката „Златната липа". Те е носител на престижното отличие заедно с колегите си Васил Михайлов и Мария Статулова, както и холивудският кино ас Джанкарло Джанини. Освен гран при от фестивала и бурните аплодисменти на препълнената зала, Лолова получи и почетния знак на Стара Загора.

„Много големи българи са се родили в Стара Загора! Гео Милев, Веселин Ханчев... това са много малка част от имената на един особен вид хора, старозагорци! Аз съм театрална актриса, преди всичко, но театърът е едно много тъжно изкуство и колегите го знаят. Излизаш на сцената, прекрасно е, даваш цялата си душа и сърце на хората, които са дошли да споделят минутите с теб, но представлението умира след своя край. Киното обаче - остава", сподели Татяна Лолова пред старозагорци.

„Едно е да искаш, второ да можеш, а трето и четвърто е да го направиш - този фестивал е създаден и живее благодарение на всички вас. Благодаря на Община Стара Загора, специални признания към кмета Живко Тодоров, към екипа му, към публиката! Бих искала, през тези пет дни, да се насладите на подбраните стойностни филми. Предстои да видите една много силна селекция", каза по време на церемонията директорът на фестивала и негов създател Магдалена Ралчева.

Носителят на "Аскеер" Бойко Кръстанов, който е един от най-младите и обещаващи актьори у нас, бе водещ на официалната церемония. По традиционния червен килим пред Операта премина плеяда от известни български и чуждестранни актьори и режисьори, общественици, културни дейци. Открояваха се и миналогодишните носители на приза „Златна липа" - Васил Михайлов и Мария Статулова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, общински съветници и народни представители.

Тържественото откриване, традиционно стартира с изпълнение на Военния биг бенд с диригент кап. Цветомир Василев и мажоретния състав на Центъра за наука, култура и изкуство към Община Стара Загора. Музикален поздрав отправи и поп звездата Дичо.

Стартът на фестивалната програма на „Златната липа" бе даден с полския филм „Варшава през нощта", представен тази вечер от режисьорката му Наталия Коринцка-Груз.
Богата е отново и съпътстващата програма на международния фестивал.

Утре, от 12.00 часа, Алеята на липата пред Операта ще се увеличи с още едно дръвче. То ще бъде засадено от носителя на приза „Златната липа" Татяна Лолова. Организаторите са предвидили още представяне на книги, изложби и срещи-разговор с актьори.

Входът за прожекциите на кино лентите е свободен.