Фестивал на гъбата се състоя в Красен
Фестивал на гъбата се състоя в Красен / снимка:Областна администрация

По традиция в с. Красен, Община Иваново, се състоя 7-ят Национален фестивал на гъбата, съобщиха от Областна администрация.

Събитието се организира от Народно читалище „Просвета – 1919“, с. Красен и кметство с. Красен под патронажа на кмета на Община Иваново. Програмата се състоя пред Културния дом в селото.

Празненството уважиха доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе, д-р Адриан Райков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Русе, Димитър Кънчев – директор на Областна дирекция „Земеделие“ – Русе, Георги Миланов – кмет на Община Иваново, Мариян Драшков – председател на Общински съвет Иваново, Йорданка Чурова – кмет на кметство с. Красен, Георги Игнатов – представител на Община Русе, Алисе Муртезова – председател на Общински съвет на БЧК Русе, Светослав Стоянов – изпълнителен директор на „Красен“ АД, гости и жители на село Красен.

В обръщението си към гостите на празника доц. Бурджиев се обърна с думите: „благодаря за отправената ми покана да присъствам днес на това уникално събитие, което за седма поредна година ни събира и ни дава възможност да се радваме на труда на хората, които създават благата ни. То ни дава още възможност да се веселим в името на нещо характерно само за с. Красен. Нека на този ден да покажем повече креативност и повече радост. Честит празник!“.

Празничната програма  беше богато наситена. Гостите на Фестивала на гъбата имаха възможност да опитат от вкусните гъбени ястия, приготвени от сръчните ръце на българската жена, да разгледат изложба от рисунки и фотографии, дело както на големи, така и на малки участници. Песни и танци бяха изпълнени от децата от ДГ „Българче“, с.Красен, от Общински детски център за култура и изкуство, от детски вокални групи за автентичен фолклор, а специален гост на празника беше популярният изпълнител на фолклорни песни Здравко Мандаджиев.

Приготвените вкусотии на участиниците в кулинарната изложба с вкус на гъба бяха оценени от жури в състав Стефко Бурджиев – председател, и членове Галина Иларионова и  Мариян Драшков.

Като председател на журито, Стефко Бурджиев оповести отличените трима най-добре представили се участника. Той им връчи грамота, както и символичен подарък в благодарност за участието. Трето място беше присъдено на Людмила Селянкина от с. Кошов за нейната „Гъбена поляна“. Второ място журито определи за Мария Сичанова от с. Красен за нейната „Баница с гъби“. Йорданка Ангелова от с. Кошов спечели първо място с нейната „Гъбена супа“.