„Безопасна ваканция“ за старозагорските ученици
„Безопасна ваканция“ за старозагорските ученици / община Стара Загора

Традиционната инициатива „Безопасна ваканция" се проведе в парк "Александър Стамболийски". Проявата е насочена към ученици от втори до четвърти клас от училищата в град Стара Загора. Целта е да се привлече вниманието на децата и техните родители към характерните за ваканционния период рискове, както и към моделите за безопасно поведение.

В организацията и провеждането на проявата взеха участие „Център за наука, култура и изкуство" - Община Стара Загора, „Младежки общински съвет", ОДМВР - Стара Загора, РД ПБЗН - Стара Загора, Младежката група към БЧК и „Европа директно". Включиха се деца, обучени по програмата „Детска полицейска академия", както и членове на новосформираните детски полицейски управления в СОУ „Железник" и НУ „Димитър Благоев", ученици от Второ основно училище „ П.Р. Славейков", СОУ "В. Левски" и др. Основен организатор на събитието - Младежки общински съвет.

Част от проявата бе демонстрация на полицейски автомобили и мотоциклети, специален автомобил за пожарогасене, полицейско оборудване и помощни средства. Служители на „Пътна полиция" при ОДМВР - Стара Загора провериха знанията на децата за безопасно пресичане на различни по вид кръстовища. Умения по потушаване на огън показаха децата от отбор „Млад огнеборец". Любимец на децата стана служебно следово куче на ОДМВР - Стара Загора.

Обучение по оказване на долекарска помощ на пострадал проведе младежката група към БЧК, а демонстрация на бойни техники показаха младите бойците от боен клуб „Атила".
Награди получиха всички деца, които се включиха в конкурсите за рисунки на асфалт и хартия, викторините на теми по безопасно поведение и в конкурса за най-позитивно послание, написано на балон.

За доброто настроение на участниците и зрителите се погрижиха млади таланти от Мажоретен състав - парадни и спортни мажоретки, децата от ВС "Траяна глас", ФА "Траянци" на Център за наука, култура и изкуство -Община - Стара Загора.