Лични местоимения: „Ние, Вие, Те“ идват в Пловдив
Лични местоимения: „Ние, Вие, Те“ идват в Пловдив / netinfo

Лица от Пловдив, от бохемата на София, от ромски махали и родопски селца ще изплуват от 7 екрана в затъмненото пространство на Баня Старинна днес от 18:00 часа в мултимедийния проект на Сава Цонев "Лични местоимения: Ние, Вие, Те". Ще видим децата ни, радостите, скърбите, живота ни. Ще се редуват пейзажи, ще клокочат реки, а в целия този визуален микс ще изкачат поетичните картини на художника Кольо Карамфилов.

Часове преди пловдивската арт публика да види всичко това, от 16:00 часа авторът на проекта Сава Цонев и мениджърът Мила Ненова ви канят на прес-кафе в Баня Старинна. Ще споделят с вас какво се крие зад личните местоимения в експозицията, която обединява в общо полиекранно пространство творби на 9 фотографи от страната. Ще ви разкажат как експозицията пропътува стотици километра и събуди емоцията от разбирането на "различния до нас" като "един от нас" в публиката на 7 града досега. И ще ви дадат ясен отговор защо избраха Пловдив за града, в който да представят проекта последно. Заповядайте и да поговорите с тях за това има ли място за култура в малките населени места у нас. И за всичко, което предизвика арт сетивата ви.

Защото, по думите на Сава Цонев: "Сближаването и разбирането на "Другия" е особено важно днес, време на бежански кризи, етническо напрежение и военни конфликти. "Ние" това са всъщност "Вие" и "Те", когато се познаваме. "Другият" е по-малко плашещ, когато бъде опознат".

Фотографи: Георги Кръстев, Кирил Кръстев, Людмил Софрониев, Соня Станкова (Лицата ан Пловдив), Тина Халкова, Мариела Панева, Тихомир Пенев, Цветан Чатъшки, Юлиан Георгиев.

Проектът е създаден с финансовата подкрепа на Програна БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства" по Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.